Инжектирани клетки на растежа спасяват от ампутация пациенти на МБАЛ-Бургас

Лечението по метода Pall Celeris се  прилага само в столицата и в Бургас

Лекарите в Отделението по съдова хирургия на МБАЛ-Бургас спасяват пациенти от ампутация, като използват иновативен метод. Той се прилага при болни с критична исхемия и цели да предизвика  развитие на нови кръвоносни съдове, когато старите не могат да бъдат възстановени оперативно.  Методът е създаден през  2012 година, като в страната се прилага в столицата и в Бургас.

Досега в Бургаската болница на него успешно са се подложили  60-годишен мъж от града, както и 33-годишна жена  от Плевен.

„Преди да постъпя в Бургаската болница се подложих на общо 4 операции в различни лечебни заведения в страната, за да спася крака си от ампутация. За съжаление след всяка следваща прогнозите не бяха добри и лекарите ми казаха, че ампутацията е неизбежна.  Тогава дойдох на преглед при д-р Огнян Матков в Отделението по съдова хирургия. През ноември  вече имах рани по пръстите и ходилото и остра болка, която не ми позволяваше да стъпвам на опорния си крак и затова се съгласих да започна  лечението”, разказва 60-годишният Пени Пенев. Мъжът споделя, че методът е бил последната му надежда, а след втората процедура вече е можел да спи нощем, защото болката е изчезнала.

За да се проследи ефекта, лекарите в отделението правят СТ  ангиография на пациента преди началото  и след края на лечението.  При Пени Пенев резултатите са повече от обнадеждаващи, защото на снимките се наблюдава поява на единични артериални съдове, възникнали отделно от запушените артерии.

„При пациенти с критична исхемия или запушване на съдовете нашата борба е да запазим крайника, затова опитваме всичко. При някои  за съжаление оперативното лечение е безсилно и се стига до ампутация на крака. Затова развиваме и метода Pall Celeris. При него от пациента се взима малко количество кръв, около 120 мл., която се филтрира през специална система, за да се отделят клетки на растежа – мононуклеарни клетки. След това полученият концентрат се инжектира в засегнатата  зона на подбедрицата. Мононуклеарни клетки притежават свойството при свързана с вещества, като цитокинини  и други, които се намират в мускулните зони,  да създават възможност за развитие на нови кръвоносни съдове или така наречената неоангиогенеза”, обяснява д-р Матков.

Освен Пени Пенев, в отделението на д-р Валентин Василев успешно е излекувана и 33-годишна жена от Плевен, чието лечение започна през октомври миналата година. За процедурите тя пътува до Бургас със семейството си.

Лечението по метода Pall Celeris  включва три процедури – по една на месец. Понеже методът е нов, той все още не се поема от Здравната каса, а решението дали пациента да се подложи на него е изцяло лично.  В момента своя курс на лечение приключва и трети пациент, като лекарите се надяват  на добър резултат и при него.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!