Именник спаси Светия кръст в Бургас

Възпитаникът на Спортно училище „Юрий Гагарин” Йордан Господинов спаси Светия кръст в Бургас. 17-годишното момче се включва в ритуала за първи път. То посвещава участието си на своя дядо, чието име носи.

Данчо бе единственият именник, който прие предизвикателството на Богоявленската традиция.  За  спасяване на Светия кръст от моста в леденото бургаско море скочиха 35  смелчаци.  Най-младият е 16-годишният Владимир Башов, най-възрастният – Васил Николов на 62 години. В ритуала се включи и момиче -24-годишната Николина Евтимова.

След ритуала по спасяване на Светия кръст официалните лица и признателни граждани поднесоха венци и цветя при паметника на Христо Ботев в Морската градина, по повод 167-годишнината от рождението на поета-революционер.

Честванията за Йордановден в  Бургас започнаха още в 08:30 часа с празнична Света литургия в храм „Св. Богородица“ и продължиха с молебен за здраве на българското войнство на площад „Атанас Сиреков“ /пред Община Бургас/.

Спазена бе традицията на празника съвместна  изложба да редят  тримата  бургаски художници – именници  Йордан Ангелов, Йордан Петров и Йордан Маринов.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!