Именик се пребори за Светия кръст в леденото бургаско море

 39 се включиха в надпреварата за спасяването на кръста

По традиция на Йордановден в Бургас бе извършен ритуалът за спасяване на Светия кръст. Въпреки студеното време, 39 се оказаха желаещите смелчаци да се преборят за кръста.  66-годишният Васил Николов, който от години не пропуска Богоявленската традиция, също имаше куража да скочи в морето.  Той се оказа и най-порасналият смелчага. Сред дръзналите да пробват сили и късмет се оказаха и двама 16-годишни младежи.

Къметлията, уловил и „спасил” Светия кръст” се оказа именикът Йордан  Господинов. Това не е първо участие за него в богоявленския ритуал, но е първа „победа”. Той си пожела най-вече здраве, а според вярването, щом е спасил кръста, то ще се радва на здраве през цялата година. 

В ритуала по спасяване на кръста се включиха и чужденци – двама американци и един украинец.

Богоявление в Бургас продължи с отдаване на почит пред паметника на Христо Ботев в Морската градина.

Също по традиция в галерия „Богориди” бе открита изложбата на тримата Йордановци – Петров, Ангелов и Маринов. Изложбата, под мотото ”Богоявлние” е юбилейна – тя събира почитатели на Данчовците за 20-ти път.

Над 20 души се включиха в мъжкото хоро, което се проведе за първи път в Малко Търново на Йордановден. Младежите играха в студените води на водопада Докузак около 30 мин., съпроводени от тъпани, гайди и песента „Ясен месец“. 20-годишният Кристиян Станков спаси кръста в Малко Търново. 

Бургас отбеляза и 171-та годишнина от рождението на Христо Ботев. Пред паметника на поета-революционер в Морската градина представителна част на военноморските сили от местния гарнизон отдаде военни почести, а венци и цветя положиха множество общественици и граждани.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!