Имат ли професиите пол разискват на живо на europarl.bg

Конференция на тема „Има ли мъжки професии?“ организира Информационното бюро на Европейския парламент в България по случай Международния ден на жената. Събитието е под надслов „Образованието трябва да те отведе до работата на мечтите ти. Независимо какъв е твоят пол“.

В първата част на форума в Дома на Европа ще се представят хора с „нетрадиционни“ за двата пола професии – жена пилот или мъж учител, например, а след това ще се проведе дискусия по темата дали професиите имат пол. Конференцията ще започне от 10 часа на на 6 март (петък) и ще се излъчва на живо на europarl.bg

Въпреки високото образование на жените в Европа, и в частност, в България, съществува „пропаст“ между тяхното ниво на образование и кариерното им развитие. Съществуват стереотипи за това какъв тип образование да получават жените и какъв тип професии са подходящи за тях впоследствие. Жените избират по-рядко от мъжете технически и научни специалности и по този начин се създава разделение на пазара на труда между „мъжки“ и „женски“ професии.

Организаторите на събитието са поканили да разкажат за своя избор представители на по-нетрадиционни за съответния пол професии.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!