Израелски обучителен център по спешна помощ ще има в Бургас

 Н. Пр. Йорам Елрон, посланик на държавата Израел у нас, направи първата си визита в Бургас

Три са сферите, в които Бургас и Израел ще развиват активно сътрудничество – IT технологии, медицина и туризъм. Това бе в основата на разговора между Н. Пр. посланика на държавата Израел у нас Йорам Елрон и кмета на Бургас Димитър Николов, по чиято покана дипломатът направи първата си  визита в Бургас.

Традиционна силна област на взаимовръзка между Израел и България е туризмът, а около 2000 израелци всяка година избират Бургас за своята морска почивка, изтъкна посланик Елрон.  Веднага след отпадането на задължителната 14- дневна карантина  израелските туристи започнаха да пристигат и вече са около 6000.  Последните 36 туристи от Израел ще си тръгнат след три дни. Ако ситуацията с Ковид-19 не се влоши, следващата година още през април ще посрещнем първите израелски туристи, увери посланикът. Той е оптимист и за посещаемостта на зимните ни курорти от януари, като най-предпочитани остават Банско и Пампорово.

От израелска страна дойде предложението в Бургас да бъде изграден обучителен център по спешна помощ в някое от съществуващите здравни заведения в областта.  Лансирана е идеята израелски медици да помагат на бургаските си колеги в спешната помощ.

На базата на традиционно доброто съжителство между българи и евреи бе дискутирана и инициативата на израелското посолство за изграждане на поредица от паметници, които не само да свидетелстват за историческите връзки между двата етноса, но и да привличат туристите. 

Адмирации от страна на посланик Елрон получи идеята националният младежки литературен конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”  да прерасне в международен. Обсъдена бе възможност при неблагоприятно развитие на ситуацията с COVID 19 конкурсът да се провежда онлайн.

След  визитата при кмета Димитър Николов  Н. Пр. Йорам Елрон положи цветя на мемориалната плоча, изградена от Център „Алеф” в знак на благодарност към спасителите на бургаските евреи. Той се запозна с историята на възпоменателния знак, която му разказа Алберта Алкалай, председател на еврейско-българското сдружение.  

Посланик Елрон се срещна и с областния управител на бургаска област Вълчо Чолаков, пред когото също сподели отличните си впечатления от България и Бургас и възможностите за задълбочаване на сътрудничеството.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!