Изложба “Национален конкурс Алианц България за живопис, скулптура и графика“в Бургас

На 19 май 2015 г. в Бургаска художествена галерия „Петко Задгорски“ бе открита  изложбата от петото издание на “Национален конкурс Алианц България за живопис, скулптура и графика”. Конкурсът е под патронажа на Министерство на културата. Съгласно регламента в изложбата участват художници от региона на Бургас, Сливен, Ямбол и Хасково. Професионално жури в състав: Валери Василев, Красимир Линков, Бойко Митков и Пламен Стефанов, разгледаха общо 168 творби на 72 автора.

В раздела живопис наградата на Алианц България получава Анелия Райкова за творбата „Евъргрийн на сърцето“. С номинации за участие в заключителната изложба-конкурс са отличени: Мария Алексиева, Георги Динев, Светозар Бенчев, Кръстю Тодоров, Андрей Янев, Надя Пеовска.

Награда за скулптура се присъжда на Добрин Вътев за творбата „Яйце”. С номинация за скулптура са: Никола Станчев и Огнян Петков.

Награда за графика се присъжда на Веселин Дамянов – Вес с творбата „This is my oasis“ . С номинация за графика са: Георги Динев и Димитър Каратонев.

“Национален конкурс Алианц България за живопис, скулптура и графика” е част от корпоративната стратегия на компанията с ясно очертани обществени и социални ангажименти. Инициативата стартира през 2008 г. със съдействието на СБХ. Конкурсът представлява преглед на съвременното изкуство, като в него няма ограничения по отношение на стилови предпочитания, изразни средства, тематичен и сюжетен избор. Творбите се селекционират от компетентно жури, различно за всяка изложба – изявени художници, изкуствоведи, дейци на културата. Това обстоятелство спомага за безпристрастни и обективни оценки.

Първите четири издания на конкурса получиха изключително висока оценка и широк отзвук от страна на художници, медии и общественост. По мнение на изявени представители на творческите среди, този конкурс, единствен по рода си у нас, дава пространен преглед на българското изобразително изкуство и е едно от най-значимите културни събития в  страната.

Изложбата във Бургас ще продължи до 26 юни 2015 г. Следващата изложба от “Национален конкурс Алианц България за живопис, скулптура и графика” ще бъде открита на 4 юни в Плевен.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!