Изложба „Морето събира всичко далечно” се открива в БСУ

През юни експозицията ще бъде представена в централата на ООН в Ню Йорк

Дипломатическият институт към Министъра на външните работи, Областната администрация на Бургас и Бургаският свободен университет на 22 май 2015 г. от 1700 ч. в зала „Атриум” на БСУ ще представят изложбата „МОРЕТО СБЛИЖАВА ВСИЧКО ДАЛЕЧНО“, по повод на Международната година на картата 2015-2016. Изложбата представя Западния (българския) черноморски бряг, като средоточие на ранни цивилизации чрез най-ценните от историческа гледна точка 30 картографски изображения от II до XIX век. Те са съхранени в световни и български колекции, събрани в тематичен модул „Западното Черноморско крайбрежие в стари карти и гравюри“.

В експозиционен модул „Хора и градове“, пред бургаската общественост е представен Старинният Несебър като световно културно наследство, под егидата на ЮНЕСКО. Отделно са експонирани и съвременни карти – специално дарение на Българска картографска асоциация за Библиотеката на ООН в Ню Йорк.

След премиерата й в Бургас, през месец юни изложбата ще бъде представена в централата на ООН в Ню Йорк, по предложение на Постоянното представителство на Р. България в ООН.

Инициативата за бургаска премиера на изложбата е на Вълчо Чолаков – Областен управител и е част от националния план за участие в Международната година на картата 2015-2016.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!