Издигат дрон над Атанасовското езеро

Състоянието на лагуната Атанасовско езеро вече ще се следи с помощта на дрон. Безпилотният летателен апарат с дистанционно управление ще позволява бързо, евтино и безопасно събиране на данни с минимално присъствие при наблюденията.

Съоръжението ще бъде издигнато на 19 април  в 11.00 часа, при подходящи метеорологични условия. Желаещите да видят демонстрацията на издигането на дрона могат да го направят пред Укритието за наблюдение на птици (на изхода на Бургас, в посока Сарафово).

Дронът е закупен по проекта на БФБ „Лагуна в окото на птица – еко дрон“, финансиран чрез Дарителската програма на Мото Пфое за опазване на природното и културно наследство за 2014 г.За България тозиначин за наблюдение и оценка от въздуха е пилотен. С помощта на дрона ще се следи състоянието на лагуната и ще може бързо да се получава информация при възникване на заплахи от различно естество – наводнения, разрушения на инфраструктурата, разоравания, замърсяване, масова смъртност при птици. От него могат да бъдат заснети и впечатляващи кадри и видеоклипове от въздуха, които ще служат за популяризиране на най-красивото природно чудо на Бургас!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!