Ивелина Василева: Проблемът Лозенец е решен

Проблемът Лозенец, който през миналото лято застраши със замърсяване морето край курортното селище, е решен. Това заяви в Бургас министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. Преди дни правителството е осигурило финансиране от 746 000 лв. за изграждането на на задържателен резервоар на отпадни води на входа на пречиствателната станция в Лозенец. Резервоарът ще събира и задържа отпадните води, които пречиствателната станция не успява да обработи през деня. Те ще се пречистват през нощта – между 1 и 7 ч.Съоръжението не е сложно, ще бъде изградено и пуснато в експлоатация още в началото на това лято.

Това е само  първият етап от справянето с проблема в Лозенец, уточниха кметът на община Царево Георги Лапчев и директорът на ВиК Бургас инж. Ганчо Тенев. За цялостно решаване на проблема с отпадните води може да се говори след разширяване на пречиствателната станцията. В момента текат процедурите по проектиране и избор на изпълнител за нейното разширение.

Днес министър Василева се срещна с кметовете на общините от Бургаска област, с които обсъди възможностите за кандидатстване по проекти по финансовите механизми, управлявани от МОСВ. Това са Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“, Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда /ПУДООС/, Националния доверителен екофонд /НДЕФ/. Домакин на срещата бе кметът на Бургас Димитър Николов.

През изминалия програмен период в Бургаска област са изпълнени 26 проекта на обща стойност 460 млн. лв. От тях 6 са за изграждане на пречиствателни станции, 3 от които са край морето и в тях са инвестирани общо 300 млн.лв. Изградени са 2 регионални системи за управление на отпадъците – в Бургас и Малко Търново, доставени са и тролейбуси за градския транспорт в Бургас.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!