Здравната каса орязва бюджетите на болниците с родилна помощ

С над половин милион лева е орязан бюджета на МБАЛ „Дева Мария“, съобщиха от болницата, на която днес е връчено уведомление за промяната. 560 144 лв. по-малко ще получи болницата от предварително прогнозираните и отпуснати за годината средства.  Причината за това е в решението на Надзорният съвет на Национална здравноосигурителна каса от 25 май 2015г.  клиничните пътеки и процедури за раждане и новородени да бъдат извадени от общите бюджети на лечебните заведения, извършващи тази дейност.  Самият факт, че на болниците са  налага лимитиран бюджет, който не може да бъде надхвърлен, сам по себе си е незаконен и ограничаващ правата на хората за свободен достъп и избор на лечебно заведение.

С изваждането на родилната помощ от утвърдените бюджетни стойности на болниците се прави крачка напред и това би довело до по-балансирано разпределение на средства между останалите дейности. Това звучи добре при публичните изказвания на ръководните органи и създава впечатление за добре свършена работа, в която всички са доволни – и тези които търсят медицинска помощ, и тези, които я предлагат, и тези, които плащат за нея. Но добрите идеи остават само в заглавията на новините, за съжаление не и в съдържанието. Оказва се, че клиничните пътеки за раждане и тези за новородени няма да бъдат лимитирани и ще се отчитат без проблем, но това няма да остане неотразено в бюджетите на болниците, които Касата в този случай намалява.  На практика става така, че парите се изваждат от единия джоб и се прибират обратно в другия. С тези действия кризата в здравеопазването се задълбочава, като в крайна сметка ще се стигне до финансов колапс в повечето лечебни заведения.

 След като стана ясно, че бюджетът на МБАЛ „Дева Мария“ ще бъде намален, прокуристът на болницата изпрати писмо, както до НС на НЗОК, така и до директора на Националната каса, министъра на здравеопазването и лекарския съюз, изказвайки възмущение и недоумение  за това, което се случва в здравната система. „Това е симулация на дейност която цели да покаже, че нещо се прави, но само пред пациента, който не е наясно какво се случва с общия бюджет на лечебното заведение. Отново поредният фарс, заблуждаващ бедния и болен български гражданин.“ – пише в писмото си Недялка Атанасова, прокурист на МБАЛ „Дева Мария“- Бургас. Дори и със старите, по-високи стойности на отпуснатия бюджет, сумите се изчерпваха до 20- 25 число на месеца, като болницата работи за своя сметка през последните дни на всеки месец. Само за месец май МБАЛ „Дева Мария“ ще отчете загуби в размер на над 50 000лв. за изработена надлимитна дейност, уточняват от болницата.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!