За една година пет компании са закупили терени в Индустриален и логистичен парк – Бургас

Белгия, Пакистан и Китай с интерес за инвестиции в града

Министърът на икономиката Божидар Лукарски е на посещение в Бургас. Целта на визитата му е лично да разгледа новата индустриална зона и да се убеди в инвестиционния й потенциал. Днес той се срещна с кмета Димитър Николов и заедно изгледаха мултимедийна презентация на Индустриален и логистичен парк – Бургас. По-късно през деня министър Лукарски ще види Парка и на място.

Към момента Община Бургас е успяла да привлече шест инвеститора, като само през миналата година пет компании са закупили терени в индустриалната зона. Това са: Термал инженеринг ООД, Royal Spot, Vihri Logistic, JLP, Prestige Yacht, Зоомаркет. Необходимо е обаче привличането на инвеститори и извън България, и дори извън Европейския съюз.

Кметът апелира към министър Лукарски в срещите си извън граница да обърне специално внимание на Бургас и да насочи чуждестранни инвеститори към града. „За една година Общината успя да положи основите за развитието на новата индустриална зона, но нашите възможности са сравнително скромни. Необходима ни е помощ от държавата за привличане на по-крупни компании, които да открият колкото се може повече работни места“, каза Димитър Николов.

„Бургас е ключов за България транспортно – логистичен център. Надявам се община и държава да дадат мощен тласък на процеса по привличане на инвестиции“, заяви министър Лукарски. Той съобщи, че в разговори между него и Посланика на Пакистан е станало ясно, че поради стратегическото си местоположение Бургас е привлекателен за компании от Китай и Пакистан. Белгийска фирма също е проявила интерес към инвестиции в Парка.

Пред журналисти днес министър Лукарски гарантира, че се работи за предотвратяване на отлива на руски инвестиции от България и подчерта значението на руските капитали за развитието на икономиката по българското Черноморие.

„Индустриален и логистичен парк – Бургас“ АД е акционерно дружество с 50% дял на Община Бургас и 50% дял на „Национална компания индустриални зони“ ЕАД. Той е създаден с цел подобряване на бизнес климата и привличането на местни и чуждестранни инвестиции в Промишлена зона „Север“ в Бургас.

Обособяването на Зоната започва още през 2004 г., но дружеството стартира своята дейност в началото на 2012 г. Паркът предлага на потенциални инвеститори индустриални терени с обща площ от около 240 дка. Имотите са с различна големина от 2 до 30 дка, като в зависимост от нуждите на инвеститора могат да бъдат групирани. Новата промишлена зона ще разполага със собствени улици, паркоместа, трафопостове и комплекси за обществено обслужване.

Едно от най-големите предимства на индустриалната зона е нейното благоприятно местоположение. Паркът е стратегически ситуиран до товарна гара и разполага с директна ЖП линия до Порт Бургас. Намира се на 4 км от пристанище Бургас, на 11 км от автомагистрала „Тракия“ и на 10 км от Летище Бургас. Към момента текат процедури по включване на индустриалната зона в Българово в рамките на логистичния парк в Бургас.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!