Заупокойна молитва, „Лъвски скок“ и нова книга в памет на Левски

Със заупокойно молитва и поднасяне на венци и цветя ще започне отбелязването на 142-та година от гибелта на Апостола. Церемонията ще се състои на 19 февруари, четвъртък, пред паметника на Васил Левски в Морската градина в 10:30 часа.

Ученици също ще участват активно в отбелязването на годишнината. Четвъртокласници от различни училища ще се включат в спортно състезание и викторина, които са под мотото „Лъвски скок“. Децата ще премерят сили на лекоатлетическата писта и ще отговарят на въпроси за живота и делото на Васил Левски. Ще има и въпроси за публиката, като се разчита на нейното активно участие. Победителите ще получат грамоти и награди. Състезанието ще се проведе от 12:00 часа в спортния корпус на ОУ „Княз Борис І“. „Лъвски скок“ се организира от Община Бургас с партньорството на Общобългарския комитет „Васил Левски“.

От 18:00 часа в зала „Петя Дубарова“ на Морското казино ще бъде представена книгата на проф. Иван Стоянов „Нови щрихи върху идейните възгледи и дейността на Васил Левски“. Книгата е нов прочит на живота и делото на Апостола. Тя не е насочена към цялостно биографично изследване, а към осветляване на отделни спорни или нерешени все още проблеми от дейността на Апостола. Сред тях са въпросите за пребиваванията на В. Левски в Букурещ и неговото израстване като идеолог на българската национална революция.

Проф. Иван Стоянов е доктор на историческите науки и преподавател в катедра „Нова и най-нова история на България“ на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Научните му интереси са в областта на политическата история на Българското възраждане и първите години от развитието на Княжество България.

В отбелязването на деня на Левски ще се включи и литературен клуб „Христо Ботев“ към Военния клуб в Бургас. Още за тяхната програма може да видите в прикачения файл.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!