Засилват контрола на фирмите за зимно почистване след искане на областния управител

Институциите в Бургаска област докладваха готовността си за посрещане на зимата

Усилията на  областния управител Вълчо Чолаков Кризисният щаб да получи достъп до системата за наблюдение на снегорините се увенчаха с успех. Областна администрация Бургас е първата в страната, която при бедствие ще може да следи и координира в реално време работата на почистващата техника. При криза, на място в бургаската институция, ще могат да се контролират всички дейности на почистващите фирми. До този момент наблюдението се извършваше само от Пътното управление в града. От тази зима с информацията ще разполагат и останалите институции от кризисния щаб. Чолаков настоя за това нововъведение пред АПИ още миналата година с аргумента, че се губи ценно време в събиране на информация.  По думите му мярката ще осигури по-бързо взимане на решения и осигуряване на адекватни действия по време на бедствени ситуации. „Техниката ще бъде насочвана и концентрирана в най-проблемните участъци, ще имаме точна информация за броя на почистващите машини и местата, на които работят във всеки един момент, ще се засили контролът върху почистващите фирми“, коментира Чолаков.

Над 30 представители на регионалните институции и общинските администрации докладваха пред областния управител готовността за посрещане на зимния сезон. Във всички общини са осигурени нужните инертни материали стана ясно по време на срещата. От телефон 112 са оборудвани с нова техника, връзката с всички служби е проверена, а служителите са преминали през специално обучение за реакции при възникнали кризи. Липсата на кръводарители в област Бургас също беше предмет на разговорите. Всяка седмица се налага доставка на кръвни продукти от други области, основно от Стара Загора. Затварянето на пътища през зимата затруднява тези доставки. Областният управител се ангажира да съдейства за организиране на кампании по кръвонабиране, в които всички общини заявиха готовност да се включат. Актуализирани са списъците с данни за хората на хемодиализа и хронично болните в областта. Български червен кръст провежда обучения на структурите си, има подготвен доброволчески екип, а задължителния бедствен резерв е наличен.

За улеснение работата на Кризисния щаб Чолаков изиска до края на седмицата всички Общини да предоставят списъци с конкректни места за настаняване на хора при необходимост, както и списъци с наличната тежка техника по места, координати на фирмите, с които има сключени договори за почистване. Военните в областта също са в готовност за действие, на разположение са и 4 влекача. От Областно пътно управление увериха, че всичко необходимо за посрещане на зимата е направено. Остава проблемът с нарушението на забраните за преминаване по участъци обявени за непроходими. Това се случва основно в тъмната част на денонощието и е предпоставка за инциденти.

„Най-важното за мен е да изградя организация и координация между всички, които участваме пряко в работата на терен при лошо време. Опитът от предни години показа, че всичко подготвено в аванс като информация, контакти, конкретни стъпки улеснява работата. Искам всичко, което можем да предвидим, което зависи от нас, да сме го направили предварително.“- коментира областният управител.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!