Започва акция “Клошар”

От утре /25 юни/ Община Бургас, ОД на МВР и Прокуратурата стартират нова съвместна акция. Детайлите и отговорностите по нейното изпълнение уточниха днес на съвместна среща кметът Димитър Николов, старши комисар Калоян Калоянов и ръководителят на Апелативна прокуратура Любомир Петров.

Поводът за съвместните действия е увеличената сезонна миграция на клошари от цялата страна към Бургас, респективно множеството оплаквания на бургазлии от тяхното поведение и липса на хигиена. Като точка първа полицията се ангажира да локализира и картотекира пришълците. Следва проверка за това дали те имат адресна регистрация в родните си места и роднини, които могат да се грижат за тях. Точка втора: придошлите клошари се настаняват в приюта за бездомни за един ден + преспиване. Общината поема отговорност те да бъдат изкъпани, нахранени и облечени в чисти дрехи. Точка трета: Община Бургас ще ги транспортира за своя сметка до родните им места и ще ги остави там.

„Вече имаме опита с Хатевата къща, която беше станала свърталище на клошари. В момента сме я затворили, заковали сме прозорци, врати. Ако се наложи, сме готови по същия начин да постъпим с други изоставени сгради, където се събират клошари, дори да са частна собственост“, заяви кметът Димитър Николов.

Има положителен резултат от другата съвместна инициатива на Община Бургас – Полиция – Прокуратура. Учениците започнаха да използват специално поставените на дискретни места в училищата кутии за сигнали относно разпространение и употреба на наркотици. Отчетено е, че децата споделят повече по тази тема и с класните си ръководители. Полицията вече има и задържан дилър точно след такъв сигнал.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!