Закриват музикалните празници „Емил Чакъров“ с мюзикъл

На официална церемония в Летния театър цигуларят Димитър Иванов ще бъде удостоен с приза в чест на маестро  Чакъров

Цигуларят Димитър Иванов ще бъде удостоен с приза в чест на маестро Емил Чакъров. Наградата ще бъде връчена на официална церемония тази вечер /8 септември/ от 20.00 часа в Летния театър, когато е и официалното закриване на Бургаските музикални празници „Емил Чакъров“. Събитието ще се състои непосредствено преди началото на последния спектакъл от афиша – „Лелята на Чарли“.

Легендарният мюзикъл на Оскар Фелцман „Лелята на Чарли“ използва като либрето мотиви от едноименната английска комедия на Томас Брандън. Фарсът счупва всички исторически рекорди за пиеси от този жанр с 1466 представления и последващи продукции из цял свят.

Прословутата реплика „Аз съм лелята на Чарли. От Бразилия, където има много ананаси, банани, лагуни и маймуни!“ отдавна е станала разговорна фраза в много страни.

* Кратка визитка на цигуларя Димитър Иванов

Димитър Иванов е роден на 16 март 1948 г. в Бургас, учил цигулка при Елена Генова и проф. Боян Лечев. Лауреат на 2-ра награда на 4-то общобългарско състезание за цигулари и носител на диплом от международен конкурс „Вианна да Мота“, Португалия.
От 1971 година е цигулар в Софийската опера, концертмайстор на Софийската филхармония, „Софийски солисти“ и „Симфониета“ в София.

През 1984 г. става професор в консерваторията в Нагоя, Япония, и концертмайстор на Нагойската филхармония, а до 2013 г. е концертмайстор на Кралския симфоничен оркестър в Антверпен, Белгия. Съвместната му работа с Емил Чакъров е в младежкия оркестър при читалище „В. Заимов“ – София, оркестър „Симфониета“ – София и Кралски симфоничен оркестър в Антверпен, Белгия.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!