Закриване на ДКЕВР поиска от „Мина Черно море” коалиция„България без цензура”

В деня, в който ДКЕВР обсъжда поскъпването на тока, от „Мина Черно море” край Бургас „България без цензура” поиска закриване на регулаторната комисията и пълна ревизия в енергетиката на страната. Лидерът на коалицията Николай Бареков и кандидат-депутати от бургаски регион се срещнаха с миньорите, за да чуят техните проблеми и да ги запознаят с приоритетите в програмата си. На срещата, освен водачът на бургаската листа на ББЦ Стефан Кенов, присъстваха и кандидати на коалиционния пратньор ПП ЛИДЕР – Марин Лазаров / трети в листата на ББЦ Бургас/ и Петър Неделчев /12-ти в листата и служител в „Мина Черно море”/.

ББЦ подкрепи миньорите по време на протестите им и не приема упрека, че така е политизирала стачката. Къде другаде можем да бъдем в момент, когато български граждани са под земята със справедливи искания да получат заплатите за своя труд? –попитаха кандидатите за вота на 5 октомври.

Коалицията познава проблемите на енергетиката и в частност на въгледобива, защото в нея са включени и хора, които реално работят в отрасъла. Въгледобивът днес е най-ощетен от държавата, въпреки, че това е единственото производство, в което всичко е българско – суровината, работниците и пазара.С българските въглища се произвежда втория най-евтин ток в страната, след този от атомната централа. Но заради зелената енергия, чиито огромни мощности бяха набързо изградени при предишни правителства, и заради неизгодните договори с чуждестранни производители, сега българите трябва да работят при антипазарни условия. На чужденците се осигуряват огромни печалби, които се плащат от българските потребители.

Повишената цена на електроенергията е поредната несправедливост към народа, казаха кандидат-парламентаристите. Скъпият ток няма да направи по-високи заплатите на миньорите, нито ще гарантира редовното им получаване. Новата цена е нужна единствено на „зелените” олигарси, за да увеличат печалбите си.

Кандидат – депутатите от ББЦ знаят какво трябва да се направи за хората, които упражняват най-тежкия и опасен труд. „Нашата програма е най-проста от всички – ние искаме подкрепа за българския бизнес и българския миньор. Имаме законопроект за ранно пенсиониране и други преференции, защото в обществото миньорът трябва да е издигнат на пиедестал”, казаха кандидатите за народни представители.

От ББЦ ще настояват виновните за краха на българската енергетика да бъдат дадени на прокурора и съда. Искат ДКЕВР да бъде заменен с Граждански регулатор на тока, който да бъде подчинен на пазарните механизми, а регулацията да остане в ръцете на гражданите. Предвиждат пълен рестарт на енергетиката и ново начало – прекратяване на договорите за зелена енергия, разваляне на договорите с ЕРП-тата с подкрепата на институциите на Европейския съюз, предоговаряне на високата цена на тока от ТЕЦ-овете Марица 1 и 3 и доставка на евтин ток от АЕЦ и ТЕЦ. Обещават и да се отчитат пред избирателите за свършеното.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!