ЖП гарата с нов облик до края на годината

Днес започна ремонта на ЖП гарата в Бургас. По план той трябва да приключи до месец декември тази година. На официалния старт на ремонтните дейности присъстваха генералният директор на ДП НКЖИ Христо Алексиев, Димитър Николов – кмет на Бургас, Красимир Стойчев – зам. кмет на града, заместник областният управител Владимир Крумов и общински съветници.

„Три са гарите в България, които ще се модернизират по този проект. За мен е чест, че Министерството на транспорта и по-специално НКЖИ прояви сериозно отношение за пълната модернизация и реконструкция на жп гарата в Бургас. Надявам се в новия програмен период да осъществим и други проекти по ОП „Транспорт“, защото Бургас се утвърди като транспортен хъб. Има идея да се изгради и връзка между гарата и летището. За това е необходимо да има добра комуникация между отделните институции. Пожелавам на строителите да има по-малко дъждовни дни, за да успеят да си свършат работата на време“, каза кметът на Бургас Димитър Николов.

След края на ремонта гарата ще бъде с изцяло подменена вътрешна и фасадна дограма и санирани помещения. Предвижда се сградата да бъде пожарно обезопасена, инсталационно осигурена, както и оборудвана с топли и удобни чакални. Сградата ще отговаря на всички изисквания за енергийна ефективност. Използването на съвременни технологии ще бъде съчетано с архитектурния облик на зданието. По този начин ще се запази автентичният вид на жп гарата, която е обявена за архитектурен паметник.

Фирмата изпълнител на проектирането и строителството е ДЗЗД „Железопътна инфраструктура Бургас”, а оценката на съответствието и строителния надзор ще се осъществят от обединение „РУБИКОН – ЕН АР 1”. Стойността на сключените договори е 8,8 млн. лева с ДДС.

Реконструкцията се извършва по проект „Рехабилитация на гарови комплекси по TEN-T-мрежата – „Рехабилитация на гаров комплекс Централна гара София“, „Рехабилитация на гаров комплекс жп гара Бургас, пътническа“, „Преустройство и саниране на приемно здание гара Пазарджик – II-ри етап“.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!