Жители на Долно Езерово протестират срещу екологичната политика на ЛУКОЙЛ Нефтохим

Жители на бургаския квартал Долно Езерово, възмутени от „самохвална“ презентация на „ЛУКОЙЛ Нефтохим“ са внесли писмо със 7 искания до Общинския съвет и кмета на Бургас. Инициативен комитет от селището е събрал подписка, чрез която се надява да убеди местните власти да повлияят на т.нар „Чужд Инвеститор“, „изградил държава в държавата“, и да защитят техния интерес и интереса на Община Бургас.
Протеста на гражданите е провокиран от презентацията на „ЛУКОЙЛ България“ АД и „ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас“ АД, направена на 3 октомври. Рафинерията е информирала, че възнамерява да инвестира 1.5 млрд.лв. в нови технологии които, според местното население, с нищо няма да подобрят екологията на района.
„Уведомиха ни, че за прословутата модернизация са създадени 350 временни работни места. Истината е, че нито едно от тях не е заето от бургаски жител, а само от полски и италиански специалисти. Беше ни показана грандиозна екологична програма в рамките на 1,5 млрд. лв., но само ние можем да кажем каква воня дишаме, особено след полунощ, когато дренират системите си. Смъртността, респираторните заболявания и абортите не са понижили своя процент от 1989 г. до сега. Новият гробищен парк на Долно Езерово вече е изчерпал капацитета си”, пише в писмото.
Недоволните граждани предлагат Община Бургас да настоява пред Министерството на финансите да бъдат осигурени средства за рекултивиране ни очистка на утайниците на рафинеирята. Те недоумяват защо държавата е поела ангажимент да се грижи за чужди боклуци, но напомнят, че сега утайниците са запълнени с над 250 000 куб.м. остатъчна фракция „Шлам”, които допълнително замърсяват въздуха в града.

Чрез подписката си хората от квартала отправят към общината своите конкретни искания:
– „ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас” и „ЛУКОЙЛ България” да поемат издръжката на единствената детска градина в селището
– Да осигурят към бюджета за здравеопазване на общината минимум 100 000 лв. за лечение на деца с респираторни заболявания
– Да осигурят за своя сметка места за профилакториум на възрастни хора от областта с предписания от лекар
– Да ремонтират пътната отсечка между Долно Езерово и кръстовището за Ветрен
– Да увеличат субсидията на Община Бургас на минимум 1 млн. лв. – за повече екологични проекти и поддръжка на пътната инфраструктура
– Да направят залесителен пояс, какъвто в разрез със всички европейски норми липсва
– Да отворят портал 2 в Долно Езерово за цистерни, обслужващи техните производства, за да се облекчи преминаването на тежкотоварни камиони през квартала.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!