Жилищата остават неприкосновена собственост при безплатното саниране

Групата от Община Бургас, която работи по Програмата за енергийна ефективност, често  отговоря на въпроси от граждани дали може да изгубят жилищата си след като се учреди сдружение на собствениците. „Домът на всеки е неприкосновена собственост и всеки има право да се разпорежда с апартамента си“, поясняват експертите от Община Бургас.

Сдружението на собствениците се създава за период от 5 години, но това се прави заради гаранционния период, който се дава след санирането на жилищната сграда. По смисъла на закона сдружението е юридическо лице без собственост, а създаването му се изисква по Закона за управление на етажната собственост.

Важна подробност е, че Програмата за саниране не изисква собствениците на жилища да представят нотариални актове при кандидатстването за финансиране. Сдружението не може да извършва стопанска дейност, която да доведе до задлъжняване на хората. Това само по себе си е гаранция, че никой не може да бъде ощетен имуществено, поясняват експерти от Програмата за енергийна ефективност.

Сдружението на собствениците няма правомощие да се разпорежда с имуществото на живеещите в сградата. То не носи отговорност за неплатени сметки на индивидуалните собственици към отделните дружества.

„В бъдеще Европейският съюз ще отпуска все по-малко средства за енергийна ефективност по оперативните програми. Тази програма е добра възможност, от която трябва да се възползваме, за да направим старите панелни блокове по-красиви и приятни за живеене“, каза кметът на Бургас Димитър Николов.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!