Живописецът Красимир Зинин се присъедини към небесните творци

Емблематичният художник Красмир Зинин  е починал снощи, съобщиха от Община Бургас. Талантливият  творец, който отдаде голяма част от живота си да предава на децата тайните  на изобразителното изкуство, през последните години имаше здравословни проблеми, с които не успя да се пребори.

„Изказвам искрени съболезнования на неговите близки, приятели и на останалите членове на колегията на бургаските художници. Краси Зинин беше от онези хора с различно мислене, заради които нашият град има славата на място със своя собствена специфична култура, където изкуствата са на почит. През последните години той активно се занимаваше с курсове за начално обучение по живопис на деца. Вярвам, че много от тях ще се превърнат в негови продължители в рисуването. Поклон пред паметта му!“, каза по този тъжен повод кметът Димитър Николов.

Красимир Зинин е роден на 7 септември 1951 в Бургас. През 1977 г. завършва специалност „Графика“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. От 1989 г. е член на Съюза на българските художници.

Красимир Зинин е носител на наградата „Художник на годината“ в Бургас през 2006-а. На следващата година получава приза за графика „Оскар Кокошка“ в Пьохларн, Австрия.

Участва в над 10 пленера и фестивала в България (Божура, Варна, Велинград, Малко Търново, Ясна поляна) и чужбина: Норвегия (Осло), Русия (Москва). Има над 30-годишна педагогическа практика. Представял е свои графики в Германия и Полша. Участвал е в общи изложби в Англия, Венецуела, Южна Корея, САЩ, Франция, Япония и др.      

През 2015 година Красимир Зинин бе удостоен със званието „Почетен гражданин на община Бургас“.

„Денонощно рисувам. Ставам посред нощ, рисувам. На масата винаги имам картина. Не ми дава мира, докато не я завърша. Поредната картина”, споделя художникът в интервю за в. Компас.

Наистина, той не спря да рисува. Вероятно ще продължи да го прави и на небето…

Екипът на „НаБрега” изказва искрени съболезнования на семейството на художника.  Светла да е паметта му!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!