Ефективни присъди за трима телефонни измамници

Бургаският районен  съд одобри споразумението, сключено между трима обвиняеми за телефонни измами и Районната прокуратура в града. С него на Йордан Александров се налага наказание 3 години и 6 месеца лишаване от свобода при строг режим. Красимир Борисов ще търпи наказание 3 години и 4 месеца лишаване от свобода при строг режим, а Мартин Димитров – 3 години лишаване от свобода при строг режим.
Тримата възстановиха на пострадалите причинените материални щети. В съдебната зала те върнаха на четири възрастни жени общо 5 400 лв. и 1000 EUR.
Със споразумението Йордан Александров се признава за виновен в това, че за времето от 28.04.2014 г. до 30.04.2014 г. в гр. Бургас при условията на продължавано престъпление и опасен рецидив, действайки в съучастие, като извършител с неустановено по делото лице, последното като извършител, с Мартин Димитров и Красимир Борисов – помагачи, с цел да набави за себе си имотна облага, поддържал у пострадалите заблуждение, възбудено от неустановеното лице, и с това им причинил имотна вреда в размер на общо 5400 лв. и 1000 EUR.
Красимир Борисов се признава за виновен, в това, при условията на продължавано престъпление и опасен рецидив, действайки като помагач, в съучастие с неустановено по делото лице – извършител, с Димитров като помагач и с Александров като извършител , умишлено улеснил последния при осъществяване на предприетите от него действия по поддържане на възбуденото от неустановеното лице заблуждение у четирите пострадали и с това им причинил имотна вреда в посочения размер.
Мартин Димитров се признава за виновен, че при условията на продължавано престъпление и повторност, в немаловажни случай, действайки като помагач, умишлено улеснил Александров при предприетите от него действия за поддържане на заблуждение у пострадалите и с това им причинил имотна вреда в посочения размер.
По делото е установено, че на 28.04.2014 г. Димитров и Борисов се срещнали в гр. Горна Оряховица. Димитров предал на Борисов автомобил „Фолксваген“, с който той отпътувал към Бургас. По пътя минал през с. Камен, за да вземе Александров. Когато пристигнали в Бургас, Борисов се обадил по телефона на Димитров, който му съобщил, че Александров трябва да посети адреса на първата пострадала. Тя му предала 600 лв., като преди това била въведена в заблуждение от неустанвеното по делото лице, че ще получи пакет с билки и лекарства за неин съученик, за чието освобождаване трябва да заплати 2000 EUR. Същия ден втората пострадала била въведена в заблуждение, че изпратен от внука й колега, ще й предаде пакет с „много пари“, за който следва да се плати „евротакса“ в размер на 1600 EUR. С това й причинили имотна вреда в размер на 1600 лв. Третата пострадала дала 2000 лв., за да се не се отваря пакет с билки, лекарства, суми от 26 000 EUR и 56 000 лв., който уж изпратил племенникът й от Германия. Четвъртата жена дала 1000 EUR и 1200 лв., след като била въведена в заблуждение, че ще получи колет с лекарства и сумата от 22 000 EUR от племенник в Англия.
Районен съд Бургас одобри предложеното от Районна прокуратура Бургас споразумение, след като обвиняемите заявиха, че се отказват от разглеждане на делото им по общия ред, разбират и приемат последиците на влязла в сила присъда.
Определението на съда  е окончателно.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!