Елка Василева представя новата си поетична книга

„В сандалите на лятото” тръгва към читателите си на 8 август

Поетесата Елка Василева ще изненада своите почитатели с нова книга. Тя е озаглавена „В сандалите на лятото” и представя поетичен прочит на човешките житейски сезони, с доминиращ копнеж по лятото. Стихотворенията са групирани в два цикъла – „Междусезония” и „Блус за оптимисти”. Заглавните страници на циклите са илюстрирани от внучката на поетесата – 11-годишната Лора Николова.

„В междусезонията на един живот се е стаил пети сезон, в който залезът е застинал и се очаква да е толкова голям, колкото е необходимо да стигне времето му, за да бъдат изговорени пропуснатите думи. Докато останалите сезони все още се изпълват с бъдеще, в сезона на поезията лирическата героиня, обута със сандалите на късното си лято, се разхожда едновременно в миналото и в бъдещето и ги преживява миг по миг, без значение на кое от двете времена принадлежат тези мигове”, споделя редакторът на стихосбирката Керана Ангелова.

Авторката ще почерпи със стихове и вино своите гости, с които заедно ще кажат „На добър час” на новата книга по пътя към читателите. Това ще се случи в Дома на писателя на 8 август, четвъртък, от 19 часа.

Самата стихосбирка е едно малко полиграфическо бижу, което се вмества добре на рафта на библиотеката, но и се чувства удобно в чанта или дори джоб, за да бъде „под ръка”.  За своите творби Елка Василева казва: „Това е изстрадана поезия, може би прекалено лична. Но нима моето днес не може да бъде вчера, или утре на някой? Ние всички си приличаме в чувствата, които изпитваме, просто ги описваме различно. Надявам се всички да намерят поне едно свое стихотворение.”

„В сандалите на лятото”  е дело на издателство „Либра скорп”, с финансовата помощ на Община Бургас. Тя е седма по ред стихосбирка на Елка Василева. През 1991 година излиза първата – „И желание вместо забрава“, „Може би за хубаво“ – 1994 година, „Кръстопът на желания“ – 1999 година, „В скута на сянката“ – 2005 година и за нея получава награда – плакет „Христо Фотев“, „Анатомия на спомена“ – електронна – 2012 година, „Неща за обичане“ – 2016 година, също издадена със средства от Община Бургас.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!