Експедицията до нос Хорн отплава

Екипажът до нос Хорн потегли днес в 11 часа от Поморие на своята експедиция. Тричленният екипаж – Киро Киров от Поморие, д-р Орлин Василев от Бургас и д-р Иван Мулов от Карлово ще пътуват между 6 и 8 месеца, в зависимост от времето. Целта е на нос Хорн да се развеят българският трибагреник, знамето на Община Бургас и на Карлово. Плаването предвижда на 31.12., когато е и рожденията ден на д-р Мулов, яхтата да е в Патагония. Това не е първо плаване на екипа, но е най-дългото, което предприема.

Плаването ще се осъществи с туристическа яхта, която е американско производство, но от френска фирма. Тя е купена от Карибите през 2008 год. Дълга е 14.20 м, широка е 4.25 м. Разполага с три каюти. В момента яхтата е в Поморие. Разстоянието, което ще измине е около 19 000 морски мили.

Яхтата ще акостира първо в Малта, след това в Испания, Канарските острови, Бразилия, а Нова година екипажът ще посрещне в Патагония. Дестинациите на приключенския маршрут включват протокa Босфора, пролива Дарданелите, градовете Коринт (Гърция) и Месина (Италия), Гибралтарския проток – най-южната част на Пиренейския полуостров, Магелановия проток, Канала на Бигъл, Прохода на Дрейк, Теснината на ЛЕ МЕР и крайната точка – Нос Хорн.

Няма да има спиране, не само заради ебола, в Африка. Морското приключение ще може да се следи на oн -лайн навигационна система (http://international.findmespot.com/), пътуването ще може да бъде проследено във всяка точка на своя маршрут, публикувана на сайта на плаването www.moreplavateli.com; Фейсбук страница на Плаването (https://www.facebook.com/horn2014?fref=ts). След завръщането на екипажа ще бъде подготвена фотоизложба, проследяваща историческото Плаване в снимки.Тя ще бъде позиционирана в Бургас.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!