Ева Волицер възкресява старинни еврейски песни в Бургас

Автентични романси на древния език ладино ще прозвучат на 11 септември в Еврейския културен дом

Проф. Ева Волицер ще гостува в Бургас с автентични песни, изпълнени на древния език „ладино”. Насловът на музикалното събитие е „От Толедо до Пловдив. Пътят на еврейската сефарадска песен.” и проследява пътя на  песните на сефарадските евреи, съхранени от 15 век до днес и предавани от поколение на поколение.

Езикът ладино, е старинен испански език, още от времето на Мигел де Сервантес! Концертът, който ще събере своята бургаска публика на 11 септември от 18.30 часа в Еврейския културен дом на ул. „Митрополит Симеон” № 24, Бургас, е създаден по идея на Ева Волицер. Самата тя е изпълнител на песните, а съпроводът им осъществят Мартин Павлов – флейта, Иоан Латровалиев – цигулка и Христо Нейчев – акустична китара. Автор на сценографията и костюмите е Яна Дворецка, хореограф – Татяна Соколова, мултимедийна анимация – Елена Ванева

Събитието е проект на Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф” и регионалната организация на евреите “Шалом”- Бургас по повод международния ден на еврейската култура.  За Бургас, който се слави като театрален град с интелигентна и любознателна публика, е привилегия да посрещне концерта на Ева Волицер „От Толедо до Пловдив”, с който се  удължава пътя на сефарадската песен до морето.

Еврейските песни, които ще прозвучат на концерта, са автентични градски романси. В тях се пее за любов, младост, за вечните трепети на човешката душа, за копнежа по красота…

Идеята на проф. Волицер да възкреси чрез музика забравения език на сефарадските евреи е породена от желанието й да подпомогне неговото съхранение като световно културно наследство. Така с концертите, които прави из цяла България, (първите са в Пловдив, част от официалната програма на Пловдив 2019 столица на културата) тя дава възможност на повече хора да се докоснат до уникалността и чувствеността на езика  ладино.  Песните, които певицата е подбрала, носят в себе си носталгичност по изгубеното във времето, но същевременно са поетични  и жизнеутвърждаващи. Затова всеки концерт е истинско вълнуващо събитие, което поражда трайни чувства във всички слушатели, независимо от етническата им принадлежност. Преди изпълнението на всяка персен Ева Волицер рецитира поезията й на български език.

Ева Волицер е певица, актриса, режисьор, професор в НБУ. Потомка е на сефарадски евреи, говорещи средновековния език „ладино”. Създател е на театър „Галерия”, с който има над 10 постановки, за пръв път представяни в България чрез нея. В „Лий Страсбърг“ – институт за филмово и театрално изкуство, в който са се обучавали Мерилин Монро, Ал Пачино и други арт легенди, води майсторски клас върху Чехов.

Носителка е на наградата „Фулбрайт“, която й отваря врати за преподаване в „Пейс Юнивърсити” в Манхатън.

Като професор в  Нов български университет проф. Волицер залага на актьорската дисциплина и въображението, които, освен любовта към театрално изкуство, според нея, са най-важните качества за един млад артист.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!