Д-р Лорис Мануелян лекува и с поезия

Първо става лекар, после тръгва да лекува моряците на кораб, после заместник- кмет, после общински лекар… Но през всичкото това време паралелно пише стихове. Защото такава е орисията на дарените свише – душата им пее, плаче и се смее и излива живота на листа – и своя живот, и животите на други…

Че д-р Лорис Мануелян е подвластен на поетично-музикалната изразност, става ясно с първата му стихосбирка „Тогава”, издадена от негови приятели като подарък-изненада.  Виждали сме го с китара, а авторската му песен „Моята молитва” е наричана дори „химн на медиците”. И ето, че под възглавницата си вече можем да сложим ново томче с негови стихове и песни. „Първо беше ден, а после вечер…” е ритмичното заглавие на поетичната книга с избрани стихове и песни, която вече е пусната в книжарниците. Редактор е Недялко Йорданов, а илюстрациите са на Светлана Генчева.

Лирическите изповеди и послания на д-р Лорис Мануелян са подредени в четири цикъла: ТЯ, ПОЛУМРАК И ПОЛУСТУД, ПОСВЕЩЕНИЯ, ПИЛИГРИМ.

Още от първата страница стихът грабва и ни отнася в пейзаж, който прилича на сън, но може да е спомен, или пък самият живот… И започваме да отгръщаме страница след страница…  Където има различни картини, посвещения и размисли, но най-вече – навсякъде любов. 

Ето една от словесните находки, която подтиква да продължим по пътя на думите:

„Там, във недокоснатите длани,

последната ни нежност ще изтлее…

Но кой ли ще дочака любовта ни,

когато неусетно я пилеем?

 

Кой ли, там, през мрака ще ни води,

когато самотата в нас нахлуе?

След толкова раздели и несгоди,

последните ни стъпки кой ще чуе?

 

Там…  във неизплаканите нощи

последният ни трепе т спи бездомен…

Каква ли пустота ни чака още,

щом приживе превръщаме се в спомен?”

 

Тъгата в стиховете на Лорис Мануелян все пак е примесена с лъч усмивка, който прозира през думите и стопля неусетно.  Като тук:

 

„Ти си тъй хубава, аз съм известен –

би ни завидял и Холивуд цял!

Тази история става за свестен

филмов сюжет и обществен скандал.

 

Тази история става за всичко –

кино, театър и песен дори.

Там любовта пак разпалва самичка

скритите страсти, с които гори.”

 

Каква всъщност е историята, нека оставим всеки да открие сам.  „Първо ден, а после вечер…”  вече очаква своите читатели в „Хеликон”.

Да си пожелаем приятно пътуване в поетичния свят на Лорис Мануелян!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!