Древно селище откриха край Черноморец

Древно селище на 65 дка откриха във вилна зона „Червенка“ край Черноморец.

Макар и проучванията да са в начален етап, археолозите вече са се натъкнали на много добре запазена крепостна стена и очертават границите й. Зидовете са над 2 метра от земята, а запазената зидария е близо 4 м височина. “ Крепостната стена е много добре запазена, но тепърва предстои проучването ѝ, разказва доц Христов.

Към момента са разкрити стълби към стената, използвани от древните войници и бойна кула.Според първоначалните данни селището се е разпростирало на площ от близо 65 дка, а крепостните стени са стигали чак до морето.

„Това,което открихме ни кара да мислим,че сме попаднали на изключително ценна от археологическа и историческа гледна точка находка, която ако се разкрие реставрира и експонира, ще даде най- точния и пълен поглед върху историята на Черноморец и залива”, твърди доц Христов.

Откритото селище е част от грандиозен археологически комплекс, който включва реставрираната и експонирана крепост Акра и все още непълните подводни разкрития на експедицията на доц Христов.

Този комплекс е част от големия археологически проект Виа Понтика,който трябва да разкрие богатството и красотата на Черноморските цивилизации по Южното Черноморие. Засега разкопките на Червенка са единствените действащи по този проект.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!