Догодина старите казарми в Морската стават център за деца с увреждания

Старите казарми на 24-ти Черноморски пехотен полк в Морската градина на Бургас ще се превърнат в място за работа с деца с увреждания. В началото на пролетта сградата трябва да имат готов проект за преустройство, с предназначение Дневен център за деца и младежи с увреждания от 7 до 18 години. В едноетажното здание, построено през 40-те години на миналия век, ще се обгрижват деца и младежи с психически, физически и сензорни увреждания. В бившите казарми ще се извършват медико-социални дейности, рехабилитация и специализирани програми, възпитателна и корекционна работа.

В самото ядро на морската градина деца и младежи ще се включат в индивидуални и групови занимания, хранене, възможности за почивка, срещи с близки, разходки в Приморски парк.  Според експерти благоприятното местоположение на сградата ще допринесе допълнително за ефективността на терапевтичните и рехабилитационни дейности.  Припомняме, че именно разположението на сградата бе сред основните мотиви на Министерството на регионалното развитие да откаже изграждането на центъра през октомври 2013. От  министерството бяха преценили, че мястото е по-подходящо за образователен център за обществени, не за социални нужди. Тогава от Общината изпратиха повторно писмо с аргументи, че изграждането на центъра няма да попречи на градската инфраструктура и в края на ноември разрешението бе получено.

Сред дейностите, които новата услуга на Общината ще предоставя са: целодневни професионални занимания, логопедична, психологична, рехабилитационна и трудотерапевтична дейност, както и индивидуално обучение.

„С цел обгрижването на възможно повече деца и младежи, освен целодневно, предлаганите услуги ще могат да се използват и почасово само за терапевтична работа“ каза Мая Казанджиева, директор на Дирекция „Социални дейности, здравеопазване и спорт“.

Проектът ще повиши не само качеството на живот на децата с увреждания, ще окаже и необходимата професионална подкрепа на техните семейства. Новият център ще се бори за преодоляване на социалната изолация на родителите и близките на децата, като им позволи да се включат по-активно в обществения живот и да се реализират професионално.

В началото на април тази година Общината пусна обществена поръчка за реконструкция и преустройство на старата казарма. Към момента сградата, с площ 923 кв. м., е в по-голямата си част неизползваема. Софийската „ЕКСА” АД ще извърши проектирането и ремонта за половин млн. лв. Строителните дейности ще започнат веднага след като Общината осигури финансиране, което, според г-жа Казанджиева, трябва да се случи още догодина.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!