Дни на Португалия в Бургас

Дни на Португалия започват в Бургас от 20 юли. В рамките на няколко дни бургазлии ще имат възможността да се докоснат до португалската култура чрез поредица от атрактивни събития. Едно от тях е курс по рисуване върху керамични плочи „Синьо пространство“ – техника, която носи звучното име „азулежу“. Това е уникална възможност който желае да си изработи и отнесе у дома своята плочка. Азулежу е декоративен елемент, типичен за Португалия. Дълбоко вкоренени в културата и историята на страната, те могат да бъдат видени буквално навсякъде – по знакови сгради, църкви, храмове, частни домове, както и в метро станции и ж.п сгради.

Любителите на португалската култура ще могат да се насладят и на концерт – спектакъла „SAUDADE – копнеж, мечтание, носталгия“. Това ще се случи на 21 юли /неделя/ на открита сцена „Охлюва“ от 20.30 часа.

Фотоизложба „Португалски пътеки“ на проф. д-р Марин Паунов ще бъде експонирана в  зала „Георги Баев” на КЦ „Морско казино”. Фотосите ще водят бургазлии на въображаема екскурзия из Португалия от 20 до 26 юли.

Три филмови прожекции ще допълнят програмата на португалските дни в Бургас. „Ти виждаш луната“ ще гледаме на 21юли /неделя/ от 19.00 часа в зала „Петя Дубарова“. „СЕРПЕНТАРИУС“ ще се прожектира на открита сцена „Охлюва“ от 22.00 часа. Биографичният филм за седмия президент на Португалия „Зевс“ ще бъде показан в зала „Георги Баев“ на 22 юли от 20.00 часа.

Като допълнение организаторите са включили и безплатен урок по португалски език, който ще се състои в последния ден – 22 юли от 19.00 часа в зала „Георги Баев“.

Събитието се реализира от Община Бургас и Културен институт „Камойнш“към Министерството на външните работи на Португалия.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!