Димитър Бойчев: Все по-често темата за предизвикателствата пред енергийната и градска киберсигурност ще е на дневен ред

Предизвикателствата на цифров преход пред българската енергетика и градовете в страната, възможностите за киберустойчивост и развитието на „умни градове“. Това бяха част от темите, които бяха обсъдени по време на конференцията „Енергийна и Градска Киберсигурност, България 2019”, която се проведе днес във Военна академия в София. Събитието бе част от Европейския месец на Киберсигурността в България и бе организирано от Платформата за образование и иновации в енергийната киберсигурност. Дискусията бе официално открита от енергийния министър Теменужка Петкова зам.-председателя на парламентарната Комисия по енергетика Димитър Бойчев в 44-ото Народно събрание и в присъствието на кандидата за кмет от ГЕРБ на столицата Йорданка Фандъкова.

„За в бъдеще темата ще бъде сред най-важните обществени дискусии, свидетели сме на опитите за намеса в нашата киберсигурност. Това е глобален въпрос и за нас е чест, че подобен форум се проведе в София. Ние като Комисия по енергетика винаги сме отворени да участваме в подобни дебати, готови да използваме експертизата на специалистите в сектора и да сътрудничим с тях. Отворени сме, ако има нужда да водим дебати за промяна на законодателството“, коментира народният представител от ГЕРБ-Бургас Димитър Бойчев по време на официалното откриване.

По думите му форумът е преминал на много високо ниво, тъй като в него взеха участие български и чуждестранни специалисти по въпросите на киберсигурността, представители на  институции, ЕК,ЕП, на бизнеса и гражданския сектор. Сред фокусите бе програмата „Цифрова Европа“, която ще стартира през 2021 г. Тя предвижда огромен финансов ресурс, предназначен за развитието на киберсигурността. Общо средствата по проекта са 9 млрд. евро, като 2 млрд. евро са предвидени да се вложат в частност в киберсигурността.

Българският еврокомисар Мария Габриел изрази подкрепата си за провеждане на събитието чрез специално видеообръщение от Брюксел и коментира, че умението за защита срещу кибератаките до голяма степен ще провери до колко обществото се доверява на новото поколение цифрово управление на услуги.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!