Деца рисуват бабини трапези

Националният конкурс за детска рисунка „Рецептите на баба”  напредва

Конкурсът за детска рисунка „Рецептите на баба”  отправя предизвикателство пред най-младите художници за седма поредна година.

Той се организира от Асоциация за развитие на изкуствата и занаятите -7  (А.Р.И.З.-7) съвместно с Националния дворец на децата.  „Рецептите на баба“ има статут на Национален форум и е част от календара за извънучилищни дейности на МОН.

Конкурсът е замислен с цел да събуди интереса на децата към традиционните ценности на българина – фолклор, традиции, кулинария.  В първото му издание през 2009 година участваха 1500 деца. Три години по-късно в него се включват и българчета, които живеят зад граница. С всяка изминала година участниците във „вкусния” пъстър конкурс се множат.

Паралелно с конкурса за детска рисунка се провежда и литературен конкурс „Рецептите на баба“, без ограничение за стил и жанр на произведенията – поезия, приказка, разказ, есе и др.

Крайният срок за включване и в двата вида надпревара е 30 март.

Събираните  творби ще бъдат оценени от професионално жури и най-добрите детски произведения ще бъдат наградени. Избраните рисунки пък ще бъдат част от пътуваща национална изложба и от Националния кулинарен фестивал „Пъстра трапеза на гости на моя град“. Награждаването на победителите ще е на 17 април, когато се провежда и Националния конкурс по народно приложно изкуство „Лазарка мома гиздава“ в Националния дворец на децата, който ежегодно се провежда в навечерието на Великден.

Според регламента на конкурса няма ограничение в броя на творбите, които всеки участник може да изпрати.

Рисунките трябва да са с размер – 35 х 50 см – без паспарту.

Всяка творба трябва да бъде придружена с информация:  трите имена на автора, възраст, детска градина, училище или извънкласно звено, учител или ръководител, ако рисунките се изпращат от преподавател, домашен адрес на участника (точен адрес за комуникация), електронна поща и телефонен номер за връзка, опис на изпратените творби.

Рисунките и литературните творби се изпращат на адреса на Национален дворец на децата: София 1309, бул. „Александър Стамболийски” № 191.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!