Ден на Несебър в Полша

Да се състои Ден на Несебър в Полша по време на туристическо изложение през март 2015 година, това обсъдиха кметът Николай Димитров и неговия колега Анджей Котала по време на визита в град Хожув. Специалното внимание, което се отделя на града на ЮНЕСКО се определя от факта, че значително е нараснал интересът към най-голямата туристическа агломерация по българското Черноморие, след като през 2013 година бе подписан договор за сътрудничество между двете общини и те се задължиха да насърчават настоящото и бъдещето развитие на отношенията помежду си.
Хожув е част от териториално образувание, съставено от 14 съседни градове в полската провинция Силезия, чието населението наброява около 3 млн. души. Именно те са сред туристите, посещавали най-много района на Несебър и к.к „Слънчев бряг“.

В духа на доброто сътрудничество между Несебър и Хожув, двамата градоначалници обсъдиха различни възможностите за културен обмен и за бъдещо съвместно участие в програма „ЕВРОПА ЗА ГРАЖДАНИТЕ“, Направление 2, мярка 1 „Побратимяване на градове“.

Двете общини от няколко години поддържат приятелски отношения, които се затвърждават чрез подписаното сътрудничество в сферата на културата, здравеопазването, образованието и туризма, развиват се чрез работни посещения и участия в конкурсни програми и фестивали. Един такъв пример е многократното присъствие на полската вокална група от град Хожув „На шлаку” на нашите фестивали „Слънце, радост, красота” и „Съзвездия в Несебър”. Несебърската вокална група „Морски звездички” също е гостувала на полска сцена неведнъж със свои изпълнения. Само преди няколко дни нашите деца обраха овациите на местната публика в Хожув. Група „Морски звездички” с ръководител Димитър Йорданов и солисти Христиана Петкова и Тодор Тодоров, бяха сред специалните гости в тържествен концерт под надслов „Пак сме заедно”, посветен на 30-годишния юбилей на ВГ „На шлаку“. Поздрав към рождениците и към цялата местна общественост, уважила концерта, поднесе и градоначалникът на Несебър, който бе сред официалните лица на събитието.

Разнообразната програма, подготвена от домакините за визитата на кмета Николай Димитров и представители на Общински детски комплекс – Несебър, включваше среща с ръководството на Хожувския културен дом и разговор по културни и обществено значими теми. В градския културен дом „Батори” гостите от България бяха посрещнати лично от директора Томаш Игналски, който им показа занимания по интереси на млади хора – живопис, оркестър, стъклокерамика и витражи. Несебърската делегация успя да разговаря и с Уршула и Карол Пиелок, ръководители на полската ВГ „На шлаку”, които в знак на уважение и приятелство бяха отредили специално място на несебърския кмет и на ВГ „Морски звездички” в своя юбилеен концерт.

Домакините не пропуснаха да покажат свои постижения в инфраструктурата, в съхраняване и преустройство на стари сгради и градски площи, успешно съчетаване на старото и модерното, облагородяване на градската среда и създаване на привлекателни условия за живот.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!