Ден на делфините се отбелязва в Бургас

Денят на Делфините ще бъде отбелязан в Бургас на 24 и 25 август. Информационната кампания е част от проекта „Гражданска подкрепа за проучване на черноморските китоподобни по българското крайбрежие“, чийто цели са да се обучат доброволци, които да събират информация за тези бозайници. Доброволците могат да бъдат: яхтсмени, предствители на яхт клубове, студенти по природни науки и всички граждани, интересуващи се от морски обитатели от този вид. Главната задача на кампанията е да запознае обществото главно с китоподобните бозайници в Черно море, начините за проучването им и тяхното опазване.

„В понеделник, 28 август от 17 ч. ще започнем с презентации и филмчета при открита сцена Охлюва, където наш домакин ще бъде Община Бургас. Там сме подготвили викторини и игри за малки и големи, с които ще продължим до 20 ч”, съобщават организаторите.

Във вторник, 25 август, от 9 до 13 ч. най-активните участници от първия ден ще имат възможност да се качат на изследователска яхта, с която се проучват китоподобните бозайници. Домакин на събитието през този ден ще бъде Морска Гара Бургас – „Пристанище Бургас” ЕАД. Докато една част мореплавателстват, експерти от Зелени Балкани ще направят кратка информационна кампания сред туристите и екипажа на лодки за разходки.

Организаторите се надяват чрез тази кампания да се повиши информираността на гражданите относно трите вида китоподобни бозайници в Черно море и да се наберат доброволци, които желаят активно да се включват в проучванията им през цялата година.

Проектът „Гражданска подкрепа за проучване на черноморските китоподобни по българското крайбрежие“ се финансира в рамките на Програма BG03 в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009 – 2014г.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!