Девето издание на Националната изложба „Приятели на морето”

Националната изложба за съвременно българско изобразително изкуство – биенале  “Приятели на морето” – Бургас’2020  ще се открие на 4 септември /петък/ от 18 ч. пред сградата на БХГ „Петко Задгорски“.

Ще бъдат връчени награди и номинации на отличените автори, определени на заседанието на журито, проведено на 22 август. Церемонията ще се проведе при спазване на всички противо-епидемични мерки.

В деветото издание на биеналето са заявили участие  общо 242 бр. автори – 189 с живопис, 27 с графика и 26 със скулптура.

Журито тази година е в състав: проф. Десислава Минчева – председател на журито НХА София и членове: доц. Георги Минчев – скулптура, преподавател във ВТУ – В. Търново, Румен Нечев – графика, художник от гр. Пловдив,  Георги Динев – директор на БХГ „Петко Задгорски“ , гр. Бургас, Добрин Вътев – председател на ДБХ – Бургас, преподавател в НХА Филиал Бургас, Георги Петков – художник – Бургас, член на СБХ, Иво Бистрички – художник – Бургас, член на СБХ, Диана Саватева – заместник-кмет по култура, туризъм и спорт  в Община Бургас.

Ето и решението на журито:

НАГРАДА ЗА ЖИВОПИС НА ОБЩИНА БУРГАС  се връчва на:

Живко Иванов за творбата „В края на сезона“

НАГРАДА ЗА ГРАФИКА НА ОБЩИНА БУРГАС  се връчва на:

Димитър Каратонев за творбата „Пристан“

НАГРАДА ЗА СКУЛПТУРА НА ОБЩИНА БУРГАС 

се връчва на: Иван Тотев за творбата „Столът“

НАГРАДА НА БХГ „ПЕТКО ЗАДГОРСКИ“ 

се връчва на: Пламен Аврамов за  творбата „Музика“ I

НАГРАДА НА СБХ ЗА МЛАД ХУДОЖНИК

се връчва на: Калия Калъчева за творбата  „Златно море“

НАГРАДА ЗА ГРАФИКА НА ИМЕТО НА ТОДОР АТАНАСОВ

се връчва на: Емануела Ковач  за творбата „Морето само живите обича“

НОМИНАЦИИ ЗА ЖИВОПИС:

Симеон Шивачев,     Стефан Кулев,      Стоян  Божкилов,

Стоимен Стоименов,       Милчо Талев,         Николай Найденов,

Цветан Казанджиев

НОМИНАЦИИ ЗА ГРАФИКА:

Людмил Георгиев,       Николина Джановска,         Станислав Божанков

НОМИНАЦИИ ЗА СКУЛПТУРА:

Русен Дойков

НОМИНАЦИИ НА СБХ ЗА МЛАД ХУДОЖНИК:

Николета Иванова – скулптура

Наташа Ноева- живопис

За биеналето:

Изложбата възникава през 1968 година като първа национална извънстолична изложба.  Налага се, при голям интерес у българските творци, като национална изложба – биенале  за съвременно българско изкуство. Изложбата се организира със съдействието на СБХ и Община Бургас и продължава до 1984г.

         След 20- годишно прекъсване биеналето е възстановено от Община Бургас,  Дружество на художниците – Бургас и БХГ ”Петко Задгорски”. От тогава до сега са проведени осем подновени  издания на изложбата.

Биеналето „Приятели на морето” се е наложило през годините като една от най-престижните извънстолични изяви на българските художници. В него имат право да участват с авторски творби всички български художници, които работят в сферата на живописта, графиката и скулптурата. Картините за участие в изложбата се  избират от 7-членно жури, съставено от утвърдени автори в изобразителното изкуство и представител на Община Бургас. Журито определя и наградените творби, които се експонират в залите на БХГ ”Петко Задгорски” и изложбената зала на Дружество на бургаските художници. От 2006г. се издава и пълноцветен двуезичен каталог.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!