Две песни заеха първо място на конкурса „Бургас и морето“

* Тази година фестивалът бе посветен на големия Тончо Русев

 

Песните на Симона Загорова и бургазлията Димитър Атанасов заеха първо място на конкурса „Бургас и морето“. След като събраха максималния брой точки на журито – 50, и по регламент певците се изправиха на дуел, който отново завърши без победител. Младите изпълнители заслужено си поделиха първото място.

Симона Зогорова се представи с баладата „Как искам времето да върна“ по музика и аранжимент на Димитър Гетов, текст на Джина Дундова, а  бургазлията Димитър Атанасов – с „Неочаквано“, по текст на Бистра Александрова и изпълнена в дует с Гергана Великова.  Третото място остана за Дани Милев и неговата „Песен на любовта“, музика и аранжимент Светослав Лобошки, текст Дани Милев.

Сърцето на публиката, която въпреки дъждовното време препълни Летния театър на Бургас, бе за веселата и лятна мелодия „Морско синя любов“, изпълнена от бургазлията Стефан Илчев, по музика и аранжимент Светослав Лобошки, и текст на Ники Комедвенска.

12-те песни-финалисти, отсяти от общо 46 нови български песни, написани специално за конкурса, бяха оценявани на живо от жури в състав: Силвия Кацарова, Мими Иванова, Развигор Попов, Петър Алексиев, Георги Янакиев и Димитър Маджаров.

Миналогодишният победител – вокалният ансамбъл „Фортисимо“ също поздравиха зрителите в Летния театър, само дни след като донесоха поредна слава на Бургас – гран при и златен медал от Световните хорови игри в Южна Африка.

Главни „виновници“ за настроението и усмивките на публиката през цялата вечер бяха актьорите Ненчо Илчев и Мая Бежанска, които за втори път бяха водещи на „Бургас и морето“.

Аплодисментите и обичта на зрителите обаче бяха за незабравимото и богато творчество на най-големия и успешен композитор в българската поп музика – Тончо Русев, чиито гениални произведения поемаха своя вечен път именно от сцената на „Бургас и морето“ в Летния театър в града.

В негова памет зрителите отново видяха едни от неговите златни хитове, изпълнени от най-именитите и любими български изпълнители като Силвия Кацарова, Панайот Панайотов, Росица Борджиева, Росица Кирилова, Тоника СВ, Тоника Домини, Йорданка Христова и Мустафа Чаушев, който изпя „Зимно море“ на Тончо Русев, която е и първият победител на конкурса „Бургас и морето“ през далечната 1973 година.

Сред публиката бе и внучката на големия бургаски композитор Елена Хаджистоянова.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!