Два филма с „пресен” „Оскар” гледаме в Бургас

Прогнозата, която директорът на София филм фест Стефан Китанов направи в Бургас за отличен чуждоезичен филм, се оказа вярна: унгарският „Синът на Саул“ (Saul Fia) на режисьора Ласло Немеш, получи „Оскар“ в категорията „Най-добър чуждоезичен филм“.

Колекцията награди за филма е солидна: Кан ’15 – Голямата награда на журито, наградата на ФИПРЕССИ, награда „Франсоа Шале”, награда „Вулкан” за техническо постижение за звук (Тамаш Заний); Номинация за „Златна палма”, номинация за „Златна камера”,Златен глобус ’16, Camerimage ’15 – „Бронзова жаба”,Сараево ’15 – Специалната награда на журито; Номинация за „Сърцето на Сараево”,Стокхолм ’15 – „Алуминиев кон” за режисьорски дебют, награда за най-добър режисьор; Номинация за „Бронзов кон”,Загреб ’15 – „Златна количка” за най-добър филм,Лондон ’15 – Номинация за най-добър филм,,Сао Пауло ’15 – Номинация за наградата на международното жури за най-добър игрален филм,,Британски независими филмови награди ’15 – Номинация за най-добър чуждестранен независим филм,,Гент ’15 – Номинация за Голямата награда за най-добър филм,,Хамбург ’15 – Номинация за наградата на критиката,,Хаваи ’15 – Номинация за наградата “EuroCinema Hawai’I” за най-добър филм, Независим дух ’15 – Номинация за награда „Независим дух” за най-добър чуждестранен филм.

Бургаските кинозрители ще имат удоволствието да видят този филм в програмата на „София филм фест на брега”. Прожекцията е предвидена за  22 март, вторник, от 20 часа.

Lenny Abrahamson_ROOM (9)Ирландският филм „Стая/Room“ на Леонардо Абрахамсън  не успя да се пребори за приза, но за сметка на това актрисата, играеща главна роля, си тръгна от церемонията с „Оскар” точно заради играта си в тази психодрама. 26-годишната Бри Ларсън се превъплъти в Ма – жена, отвлечена като момиче и живееща в съвсем малка стая с невръстния си син.

„Стая” ще гледаме на 21 март от 20 часа.

Припомняме, че в афиша на бургаския филм фест са впечатляващи произведения с множество номинации и награди, като „Бруклин“ на  Джон Кроули,   „Каръл“ на Тод Хейнс,  „Ма ма“ на режисьора Хулио Медем – филм-кауза за актрисата Пенелопе Круз.

Всички прожекции са в салона на ДТ „Адриана Будевска”.

Билетите и абонаментните карти ще бъдат пуснати в продажба на касата на театъра от 7 март.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!