Първите два блока подписаха за саниране

Общината поощрява първите 10 с благоустрояване около тях

Кметът Димитър Николов подписа договори с управителите на сдруженията на собствениците от първите две сгради в Бургас, извървели цялата процедура по Програмата за саниране. Това са блокове 32 и 57 в к-с „Изгрев“.

к-с "Изглев", бл. 32
к-с „Изглев“, бл. 32

„Въобще не е трудно. Документите се попълват бързо със съдействието на Общината. От полза ни беше и организираната среща с министър Лиляна Павлова“, казаха днес двете управителки – Невена Трандафилова от бл. 32 и Дорина Стойчева от бл. 57.

Оттук нататък на тях им предстои обследване, за да се видят конструктивните проблеми и да се изготви съответен проект за същинските ремонтни дейности.

„Първите 10 блока, включително тези два, ще бъдат поощрени от Общината за своята активност. Ще им предложим варианти за благоустрояване на околното пространство – нови пейки, осветление, паркоместа, беседки. Каквото си изберат, ще го изпълним едновременно със санирането“, заяви кметът Николов.

к-с "Изглев", бл. 57
к-с „Изглев“, бл. 57

В момента Община Бургас върви по процедурата за избор на изпълнител за енергийното обследване на одобрените сгради, въз основа на което ще се изготвят индивидуалните технически проекти. При последващия конкурс за изпълнители на строително-монтажните работи, шанс да бъдат ангажирани ще получат десетки бургаски фирми, а не една или две.

„Надявам се останалите бургазлии да последват примера на тези два блока, защото сме в конкуренция с всички останали български градове, а финансовият ресурс на програмата не е неизчерпаем. Призовавам моите съграждани за по-голяма активност. Не чакайте да видите първия красив саниран блок. Тогава ще е късно, защото в момента из цяла България кипи трескава дейност по регистриране на сдружения и подаване на документи. Да не стане така, че съседните градове да блеснат с обновени блокове, а Бургас да остане със сиви и разпадащи се панелки!“, каза още кметът Николов.

Малко над 400 сгради в Бургас имат право да кандидатстват по Националната програма за безплатно саниране. Броят жилища в тях е над 50 000. До днес активността на бургазлии е ниска и първият етап за регистриране на сдружения са минали около 40 блока.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!