Двама театрали са новите почетни граждани на Бургас

На 62-то си и последно за мандата заседание бургаските общински съветници гласуваха удостояване със званието „почетен гражданин” на още двама видни за града личности.

Почетни граждани на Бургас стават актрисата Ивана Джедежева и режисьорът Симеон Димитров. Предложението, внесено от кмета Димитър Николов, бе единодушно подкрепено всички общински съветници.

Мотивите Ивана Джеджева да бъде предложена за званието са огромния й принос за театралното изкуство в Бургас и популяризирането ДТ „Адриана Будевска” на национално ниво. Повече от половината от творческия  й път е свързан с бургаския театър, където тя през повече от 24 сезона изиграва над 80 роли.  Сред най-значимите й превъплъщения са Гертруда в „Хамлет”, Дорина в „Тартюф”, Вера Сергеевна в „Енергични хора” на Шукшин.

Симеон Димитров е роден в Свищов. Завършва българска филология и философия в Софийски университет „Свети Климент Охридски”, а след това и режисура и актьорско майсторство във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов”. Веднага след това е поканен от ръководството на Драматичен театър „Адриана Будевска” за режисьор. Член е на Сдружение „Бургаската писателска общност“ и на Съюза на Северноамериканските писатели. Има издадени 8 книги с поезия.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!