Да си спомним за Иван Апостолов

75 години от рождението на поета събират негови приятели и почитатели в Дома на писателя

Възпоменателна вечер, посветена на 75 години от рождението на големия поет Иван Апостолов, ще се състои днес, 4 октомври, в Дома на писателя. Събитието е с мото „Пристанище – море отсам вълните“, взето от стихотворение на Иван Апостолов. За  поета ще говорят други поети – Недялко Йорданов и Георги Райков. Документални кадри ще припомнят бургаския Иван Апостолов, а ще прозвучи и песен по негов текст, изпълнена от Пламен Ставрев.

Началото на паметната вечер е 18 часа.

Иван Апостолов e роден на 5 юли 1944 г. в с. Крушевец, Бургаска област.

Завършва железопътен институт “Тодор Каблешков” в гр. София. Работи последователно в жп гара Бургас, вагонен завод “Червено знаме”, гара”Дружба”, като редактор на многотиражка “Строително знаме”. Когато през 1979 г. започва издаването на алманах “Море”, е включен в редакционната колегия на списанието.

Първата му лирична книга “За да има море” излиза от печат през 1980 г. (изд. “Народна младеж”). Втората “Отсам брега” е през 1987 г. (изд. “Георги Бакалов”).

На 1 октомври 2000 г., в деня на поезията, Иван завинаги остава в обятията на любимото си море.

Самият поет приживе споделя за себе си: “Морето не ме вълнува. То ме успокоява, то ме удивлява с мъдростта си и с огромната си работа. Вълнува ме безсърдечието, докосвайки ме с апатичното си рамо, подлостта в подмолието на обрания живот, вълнува ме изоставеното от родителите си дете, внезапния изстрел в тишината. Ето, това ме вълнува. И песните, дошли от моя странджански край дотук, натоварени на протяжно скърцащите и ритуално бавни волски коли. И майка ми, която ги пееше и в радостни, и в тъжни дни.”

„Иван просто се разтопи във вълните, но поезията му пари с искреност и човечност. Шумяща в трите му стихосбирки, тя тихо мие брега, по който скита читателската памет…”, пише Георги Николов в статия, посветена на поета.

А в предговора към книгата на Иван Апостолов “Отсам и отвъд” (избрани стихотворения), Недялко Йорданов споделя:

“Иван беше приласкан и взет от морето. Морето беше неговата фанатична любов, неговата невероятна страст и неговата поезия. А Иван Апостолов беше поет до мозъка на костите си. Той не само пишеше, той живееше като поет. Един от най-добрите бургаски поети! А титлата “бургаски поет” продължава да звучи гордо и чудесно!”

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!