Групи от СОУ „Йордан Йовков” и Ресурсен център-Бургас посетиха НС по покана на народните представители от ГЕРБ

Поредните две посетителски групи от Бургас имаха възможността да се запознаят отблизо с работата на Народното събрание и да надникнат в кулоарите на сградата. Ученици от СОУ „Йордан Йовков” и от Ресурсния център посетиха парламента по покана на народните представители от ГЕРБ-Бургас. Те бяха придружавани от директора на училището Анна Пенева, преподавателите Вера Георгиева и Любов Бъчварова,  а социалният център бе представен от Владка Димитрова, Албена Димитрова и Марияна Стоянова.

Децата, които са първенци в различни състезания на общинско и национално ниво, както и изявени таланти в различни области, бяха посрещнати в парламента от народния представител от ГЕРБ Димитър Бойчев. Всички те заедно с техните преподаватели участваха в опознавателна обиколка на НС, като бяха запознати с историята на сградата, различните видове заседания и работата на комисиите. Интерес за всички бе да наблюдават част от парламентарния контрол, който се провежда всеки петък.

Народните представители Димитър Бойчев, Иван Вълков и Диана Йорданова проведоха среща с децата и възпитателите в зала „Изток”, в рамките на която те запознаха младежите с най-важните аспекти от своята работа като представители на законодателната власт. Бургаските депутати отговаряха и на въпроси, свързани с предстоящите реформи в сферата на образованието, потенциала на Бургас, както и възможностите за развитие на младото поколение.

„Една от задачите ни е да създаваме адекватни с останалите европейски държавни условия за младите хора в България. Те получават едно качествено и атрактивно образование в чужбина, което е стимул за бъдещата им реализация. Но се надяваме тя да се случи в нашата държава и те да се връщат тук, натрупали опит и впечатления. Вие растете като интелигентни и образовани личности, а преподавателите ви полагат много усилия за вашето образование. Приветствам и униформите, с които днес в НС вие представяте своето училище. Колкото до Бургас – градът ни има голям потенциал, който ще се разгърне още повече в следващите години”, коментира областният лидер на ГЕРБ Димитър Бойчев.

Иван Вълков сподели, че програмата „Наука и образование за интелигентен растеж“, е добра възможност за насърчаване на връзката между предприятия и наемането на млади хора, завършили своето образование. Тя  ще бъде финансирана със средства от ЕС в програмен период 2014 – 2020 г.

„Към промените в Закона за предучилищното и училищно образование имаше голям интерес и широк обществен дебат. Това е изцяло нов законопроект и неговото приемане е нелека задача. В момента текстовете се разглеждат в Комисия между първо и второ четене, за да бъде постигната максимална синхрон между предложенията на заетите в тази сфера. Самите ние сме провели много срещи, част от които с представителите на Ресурсния център, тъй като темата е чувствителна и за тях”, заяви Диана Йорданова. Тя получи поздравления от Анна Пенева, с която са провели разговори за осъществяване на посещението в НС. От социалния център споделиха, че в момента разполагат с много добра база и условия на работа с усилията на кмета Димитър Николов и общинската администрация през последните години.

Двете посетителски групи благодариха за поканата за посещение в НС, като изненадаха бургаските депутати със специално изработени от децата от двете институции подаръци – пейзаж, рисуван върху коприна и творби, изработени от децата от Ресурсния център по време на часовете по арт терапия. Възпитаниците заедно с техните преподаватели бяха поздравени и от зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, с когото споделиха впечатления от своето посещение в парламента. Той също получи от красивите рисунки на талантливите деца и се снима с тях в кулоарите на парламента.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!