Грипна ваканция за училищата в Бургас

На свое редовно заседание Регионалният щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания /ОРЗ/ взе решение за обявяване на грипна епидемия на територията на област Бургас.
В тази връзка от днес- 19 Януари /понеделник/ от 15:00 часа до 23 Януари /петък/ включително се преустановяват учебните занятия във всички училища само на територията на община Бургас.
Към настоящия момент по данни на Регионална здравна инспекция /РЗИ/ на базата на 10 000 хил. души, заболелите от остри респираторни заболявания са 260, като броят им е нараснал значително през почивните дни. Това дава и основание на отговорните институции да обявят грипна епидемия. Най-висок е процента на заболелите на възраст от 0 г. до 4 г. и от 5 г. до 14 г.
В сила влизат всички противоепидемични мерки във връзка снижаване на заболеваемостта, като прекратяване на плановите операции в лечебните заведения, преустановяване на свижданията, консултациите на здрави бременни жени и деца, както и всички профилактични прегледи и имунизации.
Детските градини ще работят с режим на „засилен филтър”, като ще бъде ограничен достъпа на родители и външни лица.
От Регионалния щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания апелират към гражданите да избягват посещаване на събития от масов характер.
В заседанието участие взеха областният управител на област Бургас Вълчо Чолаков, председателят на щаба – зам.-областният управител Севдалина Турманова, кметът на Бургас Димитър Николов, директорът на РЗИ Бургас, ръководителите на Центъра за спешна медицинска помощ, Регионалната здравна каса, Инспекторат по образование, представители на болнични заведения и други институции.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!