Грандиозна програма подготвя Несебър за своя празник

Всички събитията са под надслов „Лятото е Несебър“

Празникът на Несебър е кулминацията в летния фестивален сезон на града. Всяка година хиляди хора от всички краища на света и България се стичат в древния град, за да станат част от тридневните забавления за празника – да  уловят магията и духа на Несебър. Тази година темата на събитията минават под мотото „Лятото е Несебър“. Е, това, разбира се, важи за всяко лято, но пък всяко лято тук е специално по свой начин. Празникът е с ретро акцент, от една страна, с  препратка към началото, защото с настоящия 15 август Несебър отбелязва в аванс 60- годишния юбилей от обявяването на града за обект от национално архитектурно-историческо значение. Тази годишнина отбелязваме под мотото „Лятото е Несебър“ неслучайно. Със същото послание градът се е рекламирал през първите години, в които е придобил статута на обект от национално и архитектурно-историческо значение.

Празненствата традиционно ще започнат още на 14 август с вечерно богослужение в храм „Св. Успение Богородично” и тържествено литийно шествие. В навечерието на празника ще се проведе и ежегодният концерт за жителите на Несебър под наслов „Ние сме Несебър“, на който ще бъдат представени видео визитки на изявени граждани, които през годината са допринесли за издигане на имиджа на града. Програмата ще бъде водена от обичания български актьор Антон Радичев, а след прожекциите дует „Ритон“ ще поздравят публиката с концерт на най-популярните си песни.

Празничният ден на 15 август ще започне с тържествена света литургия в  храма „Св. Успение Богородично”. Малко по-късно ще бъде даден стартът на традиционния плувен маратон „Несебър“, участниците в който тази година ще трябва да обиколят Стария град, а награждаването на най-добрите ще се проведе на амфитеатъра. Заедно с ритуала по издигане на националния флаг, който ще се състои пред Крепостните стени, ще бъде даден и стартът на целодневната игра за ориентиране и селфита #NessebarRocks, която ще разходи ентусиастите из уличките на Стария град и ще изненада с нови кътчета от Несебър дори местните жители. Късният следобед ще бъде посветен на най-малките гости на празника, за тях Южният парк ще оживее в щурата детска забава „Игрите на смеха“ – весели игри на открито, работилнички за малки сръчковци и много приятни изненади.

Вечерната програма ще започне с Тийн парти на сцена Порт Несебър, където любимите на всички младежи и девойки Революция Z ще се развихрят с почитателите си и ще раздават автографи на всички желаещи. На сцената на амфитеатъра солисти от Държавна опера – Бургас ще е развълнуват сърцата на любителите на класиката с незабравимо изпълнение на оперно-оперетни класики и импровизации. Последният концерт от вечерта ще разтърси сцената на Крепостните стени и ще влезе в историята на българската музика като незабравим мултимедиен рок спектакъл. Динозаврите на българската рок музика: Иван Лечев (ФСБ), Дони, Анатоли Георгиев (Ахат), Александър Филчев (Б.Т.Р.), Атанас Пенев, Иван Калфов, Илия Диков, Славчо Николов (Б.Т.Р.), ще изпълнят някои от най-великите парчета от българския и световен рок  и ще ни върнат в онези хубави години, „когато рокендролът беше млад“. Вечерта ще завърши със зрелищното светлинно шоу и 3D mapping на Крепостните стени под наслов „Сподели Несебър“. Точно в полунощ небето ще бъде огряно от впечатляваща заря.

И това не е всичко – празникът ще продължи и на 16 август, когато сцената на амфитеатъра ще бъде огласена от филмова музика в изпълнение на оркестъра на Държавна опера – Бургас и техният концерт „Цигулката в киното“. Ще има и повторение на спектакъла „Сподели Несебър“ от предната вечер, а денят ще завърши с прожекция на открито пред Крепостните стени на филма „С деца на море“, защото както вече казахме – лятото е Несебър – още от средата на миналия век!

Всичко за празника на Несебър: facebook.com/ShareNessebar

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!