Градовете в листата на ЮНЕСКО- Несебър и Мцхета сключиха споразумение за сътрудничество

Навръх празника на  Несебър,  кметът Николай Димитров отправи покана за приятелство и сътрудничество към Гиорги Капанадзе – кмет на Мцхета.  Градът е древната столица на Грузия и има  статут на  обект на световното културно наследство. Това е възможност и повод за развитие на отношения на приятелство, обмяна на опит и практики в опазването на древните паметници на архитектурата и историята, и е солидна основа за начало на полезни и взаимоизгодни отношения.

Политиката, която  общинското ръководство през последните години  следва, е обърната  към   установяване  на сътрудничество с градове,  включени в листата с обекти на ЮНЕСКО, не само  поради високия престиж на статута, който споделяме. Нашите интереси са да развиваме  активни, ползотворни  и дълготрайни връзки, чрез обмяна на опит в  сферата на разкриване, съхранение и популяризация на културното наследство, което притежаваме.

По време на своята визита г-н Капанадзе беше придружен от директора на център за културно наследство и туризъм на Мцхета- Реваз Мамулашвили и зам.-кмета по социалните въпроси – Марина Зурабашвили.

Подписи върху меморандума за сътрудничество положиха кметът на Несебър- Николай Димитров и кметът на Мцхета – Гиорги Капамидзе.

Събитието се състоя на 15 август в емблематичната сграда на старото кметство. От  страна на домакините присъстваха още зам.-кметът Иван Гургов, директорът на „Музей старинен Несебър“  Тодор Марваков и началникът на отдел „Несебър – световни наследство“Златин Чаушев.

В края на посещението г-н Капамидзе  изрази неподправено възхищение от града и празничните събития на които бе гост, и отправи покана  за насрещна визита през октомври.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!