Гиздави лазарки от Средецко обикалят Бургас

Една седмица преди един от най-големите християнски празници – Великден, във всички краища на Бургаския регион, улиците и домовете се изпълват с пъстрото шествие на лазарките. По стар обичай от писани ракли се вадят най-красивите ризи и сукмани. По лазарките греят нанизи от парички и мъниста, а шевиците по ризата са събрали в себе си цвета на аления гюл и жълтата латинка, на зеления чемшир и синева на утрото. В тази гиздава премяна девойките обикалят ниви и лозя, ливади и извори, влизат във всяка къща, благославяйки стопаните.

Лазаруването е вълнуващ народен обичай, запазил и до днес своите първични белези. Благодарение на тях се разкрива значението на този празник като пролетен момински обичай, утвърждаващ плодородието.

Днес лазарки от община Средец започнаха обиколка, с която отправят  благопожелания в къщите на РИМ-Бургас, Регионална библиотека „П. Яворов”, Областна управа Бургас и частни обекти в града.

В 12:00 часа пред сградата на Община Бургас всеки ще може да чуе „магическите” думи на момичетата от НЧ Дебелт и групата „Ален мак” от гр. Средец.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!