ГЕРБ: Ще работим за засилване на връзката между бизнеса и учебните заведения

„В момента в странта ни се наблюдава криза на доверие на българските граждани към институциите като цяло. Първите стъпки на бъдещото правителство трябва да бъдат точно в посока възвръщане на това доверие, стабилизиране на икономиката, на финансовото състояние на държавата, както и реализиране на редица ключови реформи в сферата на образованието, здравеопазването, енергетиката. Конкретно за сектор образование програмата на ГЕРБ предвижда увеличаване на средствата в държавния бюджет за този важен ресор, подсилване на връзката между бизнеса, училищата и университетите, както и насърчаване на иновативни учебни програми и методи“. Това заяви водачът на листата на ГЕРБ – Бургас Ивелина Василева по време на среща с ръководството, преподаватели и служители от Университет „Проф. д-р Асен Златаров“. Тя се проведе в сряда. На нея присъстваха още кандидатите за народни представители от партията Иван Вълков и Таньо Костадинов.

По думите на Василева друг акцент, който засяга академичните центрове, е обвързване на средствата за обучение с качеството на образованието, както и пренасочване на средствата от държавната субсидия от неатрактивни специалности към такива, към които има по-засилен интерес от страна на студентите.

По време на срещата стана ясно още, че кандидат-депутатите от ГЕРБ са категорични, че за тях завършването на сградата на Факултета по обществено здраве и здравни грижи към университет „Проф. Д-р Асен Златаров“ в Бургас е кауза, за реализирането, на която ще работят при следващ мандат. По думите им тяхна цел ще бъде осигуряването на средства за довършване на корпуса, където ще се помещава факултетът, както и средства за съвременно оборудване на сградата.

Присъстващите имаха възможността да се запознаят и с регионалната програма на ГЕРБ, която включва реализирането на важни за региона обекти. На въпроса ще могат ли кандидат депутатите да реализират всички амбициозни и важни за областта проекти, залегнали в платформата, Иван Вълков отговори, че всичко набелязано е напълно реалистично и изпълнимо.

„Ние знаем предварително от къде ще дойдат средствата и как точно ще бъде изпълнен всеки един от ангажиментите, които поемаме. В нашата листа сме само местни хора и за нас област Бургас е приоритет, готови сме да работим с всички, стига това да е в интерес на жителите на рагиона“, допълни Вълков. Като пример на думите си той даде инициативата на ГЕРБ за създаване на Факултет „Обществено здраве и здравни грижи“, около която са се обединили и другите политически партии.

В тази връзка ректорът на учебното заведение проф. дтн Петко Петков изказа своята благодарност към ГЕРБ за усилията, които са положили за създаване на новия факултет.

„Вие много помогнахте да се реализира тази важна за област Бургас инициатива. Вашата дейност ме впечатлява и аз ви благодаря много. Радостен съм, че вече са записани първите студенти и съм убеден, че ще продължите да помагате и ще намерите възможност да се осигурят необходимите средства за довършване и оборудване на сградата на здравния факултет“, сподели Петков

Той допълни още, че групата на ГЕРБ винаги са били отворени към идеите и инициативите на Университета и от ръководство винаги са можели да разчитат на тяхната подкрепа.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!