В община Приморско 18  смелчаци вадиха кръста от ледените води

В община Приморско ритуалът по спасяването на Светият кръст беше извършен в Приморско, Китен и Ново Паничарево. 18 бяха смелчаците, дръзнали да се потопят в ледената вода, за да се преборят за кръста.

Богоямленският празник в Приморско започна в 9 часа в храм “Св. св. Кирил и Методий”, където отец Гавраил отслужи Света Литургия и Водосвет за здраве.  Десетки жители и гости на Приморско очакваха с нетърпение да видят кой ще извади кръста.  В надпреварата се впуснаха четирима смели мъже, но най-бърз се оказа Иван Тодоров от Приморско.

В Китен  ритуалът за Йордановден започна в 11:30 часа на пристанището с отслужване на Водосвет. Там желаещите  бяха девет, а кръстът беше изваден за пета поредна година от Никола Бинев.  

В село Ново Паничарево също не липсваха желаещи да се потопят в ледената вода за здраве. Там ритуалът бе извършен в река Ропотамо, а кръстът беше спасен от Илиан Чаглайски.  

За всички престрашили се да се борят за спасяване на Светия кръст имаше осигурени парични награди от Община Приморско и местните кметства.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!