В Несебър бе даден старт на инициативата „Дари книга“

Представен бе сборникът с интервюта на кмета Николай Димитров „Да бъдеш себе си“

В деня на светите равноапостоли братята Кирил и Методий и в деня на библиотекаря – 11 май, по идея на кмета на Община Несебър Николай Димитров, бе даден старт на инициативата „Дари книга“. Проявата се състоя в представителната зала на старото кметство в града на ЮНЕСКО. „Четивата, които могат да бъдат предоставяни за безвъзмездно ползване, ще бъдат съхранявани в новата библиотека, която ще се помещава в Центъра на култура и образование „Артиум“ в новата част на града.“, обяви  Златин Чаушев, началник на отдел „Несебър – Световно наследство“ при представяне на инициативата, а първата книга, която отиде във фонда на библиотеката бе излезлият наскоро от печат сборник с 12 интервюта на кмета на общината Николай Димитров,  озаглавен „Да бъдеш себе си“.  Премиерата на книгата в Несебър се състоя днес. Представи я нейният съставител – журналистът и редактор на в. „Слънчев бряг прес“ Максим Момчилов. Той запозна присъстващите с полиграфическите параметри на изданието, както и с любопитни детайли от нейното съдържание, като накрая лаконично заключи: „С течение на времето ще оцените тази книга.“.

Сборникът „Да бъдеш себе си“ обхваща 10-годишен период от управлението на Николай Димитров начело на Община Несебър – от 2007 до 2017 година. Книгата запазва за поколенията и архивира трайно извършеното от кмета, чертае хоризонти, влияе на общественото мнение, помага да се разберат отделните факти и дава възможност на хората сами да направят изводи за същинското развитие на общината през последните десет години. Изданието е с обем 184 страници  и побира – по думите на доктора по философия Пеньо Костадинов, съставител на увода, „открояващ се своеобразен обществен отчет през гражданите“, който „разкрива изключително сложна панорама на съграденото през годините“.

Книгата съдържа интервюта от  Даниела Костадинова – БНР,  Даринка Илиева- в.„24 часа“, Диана Саватева – в. „24 часа“,  Димчо Райков – в. „24 часа“,  Максим Момчилов – в. „Слънчев бряг прес“, Мара Георгиева – в. „Слънчев бряг прес“, Мария Кехайова  – в. „Труд“,  Силвия Ценова – „Строителство Градът“ , Силвия Шатърова – в. „Черноморски фар“,  Соня Георгиева – информационен сайт  „Виа Понтика“,  Спас Спасов – в. „Дневник“,  Стилян Найденов – в . „Борба“.

По време на премиерата  кметът Николай Димитров подчерта, че не се чувства писател. „ Не бях много съгласен с идеята на Максим Момчилов да бъде издаден такъв сборник, но с течение на времето той ме убеди, че това е част от историята на града, отразява живота в него чрез различни събития с обществена значимост.“, заяви градоначалникът. На финала на проявата в знак на уважение и признателност той връчи на Златин Чаушев, Максим Момчилов и Пеньо Костадинов стилни подаръци.

Сред гостите на събитието бяха дългогодишният кмет на Несебър Васил Киров, обществени личности като историка и краеведа Иван Бабев,  автора на „Златната книга за Несебър“ д-р Евтелпа Стойчева и др.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!