В Бургас стартира кампанията „Бяла лястовица“

Комплексният онкологичен център (КОЦ) – Бургас стартира собствена кампания „Бяла лястовица на надеждата“, която е посветена на месеца за борба с рак на гърдата. Всяка година през октомври в КОЦ – Бургас се обръща специално внимание на тази болест. И тази година през целия месец ще бъдат провеждани безплатни профилактични прегледи и ехографско изследване за жени с риск за карцином на гърда.

„Смело мога да кажа, че сме изградили много добро партньорство и приятелство с колегите от Комплексния онкологичен център и те винаги могат да разчитат на огромната подкрепа от Общината. Всички ние помним какви бяха условията преди години. Днес бургазлии и всички в региона разполагат с едни от най-модерните апарати за диагностика и лечение. Започна изграждането на новата сграда, в която от следващата година ще бъдат поместени три много важни апаратури – фотонемисионен томограф, позитронно-емисионен томограф и апарат за брахитерапия. Това ще бъде още една успешна стъпка за справяне с това коварно заболяване“ – каза д-р Лорис Мануелян, зам.-кмет по здравеопазване в Община Бургас на откриването на кампанията.

В програмата бяха презентирани специализирания мултидисциплинарен екип – д-р Тодор Ангелов, който отговаря за диагностиката, д-р Ясен Грънчаров, който работи в сферата на изследванията, д-р Павел Хрусанов, който отговаря за хирургическата експертиза в екипа, д-р Петко Дочев, който отговаря за лъчелечнието. Експертизата по медицинска онкология поемат д-р Красимир Николов и д-р Ася Консулова. В екипа има още две дами – д-р Ярослава Маринчева /патолог/ и д-р Петя Тусчиева. Според специалистите в онкологичния център, най-добри резултати се постигат, когато опитни специалисти работят в екип, в който участие взема и пациентът. Създаването и реалното функциониране на такъв екип изисква стройна организация и специалисти с насоченост, опит и експертни знания.

„Диагнозата карцином на гърда е тежка, засяга много жени и все повече се открива и в по-млада възраст. Тази диагноза променя живота на цялото семейство. Ние в КОЦ – Бургас осъзнаваме това и се опитваме да подобрим всеки един етап от диагнозата до лечението на болестта, както и информираността на цялото семейство. Наша цел е и започване на дискусия и информационна кампания, която ще бъде полезна за широката общественост“. Това каза проф. д-р Христо Бозов, управител на Комплексния онкологичен център в гр. Бургас.

„Нито едно лечение не може да бъде ефективно без активното участие на пациентите. Едно от основните ни задачи е да провокираме всички към редовни профилактични прегледи. Благодаря сърдечно на целия екип на Комплексният онкологичен център и безрезервната подкрепата на Община Бургас.“ – сподели в емоционалното си изказване Антоанета Кисьова от сдружение „Онкоболни и приятели“.

Според специалистите, карциномът на гърда не една болест, а съвкупност от различни процеси, започващи в гърдата, но с много различно поведение според биологията на тумора. Това налага обширно познание, регулярно обучение и опит, който не може да бъде придобит за няколко месеца. Всеки експерт в екипа участва активно в диагностично-лечебния процес с цел подобряване на цялостната онкологична грижа според световните и Европейски стандарти.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!