В Бургас искат парк, а не мол в центъра на града

Жителите на Бургас искат не мол, а парк в центъра на града. Преди около два месеца попитахме нашите читатели в какво, според тях, трябва да се превърне огромната дупка, която повече от 20 години зее до пл. „Тройката” и която хората удачно нарекоха „жабарника”. Зададохме този въпрос не защото знаем кога ще приключи съдебната сага за апетитния имот. Искахме да  разберем как хората виждат развитието на своя град, без да претендираме за представителност на проучването си. Сред възможните отговори подредихме: Парк с езеро и лодки; Мол; Художествена галерия; Конгресен център.

Към темата изразиха отношение общо 217 читатели, повечето от които очевидно имат потребност от място за разходка и релакс или просто от пространство, където да се съберат и да се почувстват като общност. 171 от всички гласували, или 78%, искат до пл. „Тройката” да бъде изграден парк. Какви са шансовете желанието на болшинството от жителите на Бургас да бъде осъществено е неизвестно. Това  ще зависи от намеренията на инвеститора, претенциите на собствениците и от готовността  на Общината да откликне на желанията на своите граждани. Още по-малко известно е кога точно ще се случи каквото и да е върху златните 11 627 кв.м.. Делата за т.нар. ГУМ -Бургас и терена , върху който трябваше да бъде построен, през последните години обикаляха всички съдебни инстанции, за да се върнат  отново в начална точка – Окръжен съд. Сега им предстои поредния „съдебен обход”.

Интересно е да се отбележи, че за следващите две предпочитания – мол или художествена галерия процентът на гласувалите е еднакъв – 9% . За 19 души забавленията, релакса и отдиха очевидно са свързани с голям магазин, заведения за бързо хранене и празни търговски клетки. Вместо да се отправят към оформилите се вече търговски центрове в покрайнините на Бургас, те го искат тук, на площада, заел единственото останало незастроено място.

20 души отдават предимство на културата. Те считат, че именно тук е подходящото място за изграждане на нова художествена галерия.

Едва 4% от гласувалите /8 души/  оценяват, че градът все още няма конгресен център и искат той да се издигне до пл. „Тройката”.

 

Ето я и анкетата:

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!