В Брюксел официално обявиха Бургас за Европейски град на спорта

В Брюксел официално обявиха Бургас за Европейски град на спорта през 2015 година. Това се случи по време на големия годишен форум на ACES Europe – Асоциация на европейските столици и градове на спорта, която работи в тясно сътрудничество с Европейската комисия.

Кметът Димитър Николов получи наградата от Джан Франческо Лупатели – президент на ACES Europe. Заедно с него на церемонията присъства бургазлийката Ивелина Василева – министър на околната среда и водите, която е там, за да търси допълнителни средства за България от европейските фондове.

„Избирането на Бургас ни стимулира да продължим да инвестираме в спорта, защото това е инвестиция в здравето на бургазлии. Искаме да повишим физическата активност при всички възрасти, но важен акцент за нас е работата с учениците и хората с увреждания“, каза кметът Николов.

Следващата 2015-та ще е най-наситената със спортни събития година в историята на Бургас. Повечето от тях ще са за любители, но вече се знае и за няколко големи майсторски турнира: Европейско първенство по футбол за младежи до 17 г., Европейско първенство по ветроходство, Европейско първенство по триатлон,  Балкански параолимпийски шампионат за хора с увреждания. Тези и всички останали състезания ще се проведат под егидата на ACES и с мотото: „БУРГАС –  ЕВРОПЕЙСКИ ГРАД НА СПОРТА“.

Кметът Димитър Николов честити на колегата си Йорданка Фандъкова високата чест – по време на същия форум София беше избрана за „Европейска столица на спорта“ през 2018 година. Той използва престоя си в Брюксел, за да се срещне и поговори за бъдещето на Бургас с еврокомисаря Кристалина Георгиева, както и с всички български евродепутати от групата на ЕНП.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!