В боите за яйца на пазара има Е-та и алергени

При анализ на съдържанието им, се установява, че зад почти всеки цвят седи едно или няколко Е-та. В повечето случаи те са разрешени от европейското законодателство и могат да се влагат в боите за яйца. Въпреки това обаче през празничните дни се регистрират сигнали за странични ефекти като алергии, обриви, хрема, кашлица, ринит, колит и дори гастрит, астматичен бронхит и хиперактивност при децата, съобщава Нова телевизия.

Оказва се, че жълтата боя за яйца например се получава на базата на Е-102 (тартразин).

 За получаването на по-тъмното жълто към оранжево се влага Е-110 (сънсет жълто FCS, оранжево-жълт S). Е-110 представлява синтетичен оцветител, който се използва за оцветяване на бонбони, конфитюри, напитки и други хранителни продукти.

За получаването на червен цвят в боите за яйца се влага Е-122 (азорубин). Това е оцветител, който доказано предизвиква алергии и обриви. Азорубинът вече е забранен за употреба в много страни, сред които Австрия, Норвегия, Швеция, като властите в го причисляват към групата на алергените, опасни за хората, страдащи от астма.

Производителите на великденските бои за яйца използват Е-133 (брилянтно синьо FCF) за направата на син цвят.Това отново е оцветител със синтетичен произход, който се получава от въглищен катран. Този оцветител се абсорбира слабо от стомашно-чревния тракт и може да предизвика астматични пристъпи при хора с астма и алергични реакции. Този риск се засилва особено за хора, които са чувствителни към аспирин. И този оцветител е забранен в редица държави – Австрия, Белгия, Дания, Франция, Германия, Гърция, Италия, Испания, Швеция и Швейцария, но не и в България.

Във всички случай един оцветител е забранен за употреба заради рисковете, които носи върху човешкото здраве. Е-128 (Червен 2G) представлява синтетичен оцветител, които се причислява към забранените вещества. Той е забранен за използване в хранителната промишленост. Причислява се към забранените вещества, защото съдържа анилин, което е токсично вещество, действащо неблагоприятно върху нервната система на хората. Този оцветител може да доведе до нарушения на паметта или да предизвика кислороден глад.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!